Gezond gewicht Gezondheid

De beste manieren om je keuken in te delen als je gezonder wilt eten

De beste manieren om je keuken in te delen als je gezonder wilt eten

1 Houd je verleidingen uit het zicht
Vrouwen die lekkernijen op hun keukenblad hebben staan hebben een hogere BMI dan vrouwen die ze hebben weggeborgen in kastjes. Het bewaren van koek en snoep in het zicht wordt geassocieerd met een hoger BMI aldus een onderzoek gepubliceerd in Health Education & Behavior. Terwijl slanke voeding in het zich bewaren juist wordt geassocieerd met een lager BMI. Vrouwen die fruit in het zich in de keuken hadden staan hadden een lager BMI dan de vrouwen die dit niet deden. Het idee erachter is dat wanneer je ongemerkt eet (snackt), je op deze manier gezonde snacks neemt.

2 Vermijd leuke en schattige dessert schoteltjes
Bewaar je mooie servies maar voor salades! Want onderzoek toont aan dat leuk en grappig servies mensen het gevoel geeft dat ze plezier willen maken en dat ze zichzelf willen belonen. Dus gebruik die vrolijke saladebak en neem je dessert in een saai kommetje.

3 Zorg voor kleine borden
Door kleinere borden te gebruiken kun je volgens onderzoek tot wel 33% minder gaan eten! Gebruik een bord wat 1 of 2 maten kleiner is dan normaal. Overdrijf het niet met een te klein bord want dan bestaat de kans dat 2 of 3 keer opschept en op die manier weer te veel eet. Maar wanneer je borden een klein stukje kleiner zijn zul je minder eten zonder dat je dit door hebt.

4 Laat pannen en schalen in de keuken staan
Zorg ervoor dat je geen pannen of schalen op tafel hebt staan. Zo zorg je ervoor dat het minder makkelijk wordt om een tweede portie op te scheppen. Wanneer je dit echt wilt dan sta je wel op om naar de keuken te lopen, maar anders zou je het misschien alleen maar eten omdat die pan nou eenmaal voor je neus staat.

5 Deel je koelkast slim in
Zorg ervoor dat je gezonde snacks in het zicht staan in je koelkast. Maak een bakje met wortels, komkommers of snacktomaatjes en zorg dat je deze kunt snacken als je weer eens je koelkast opendoet opzoek naar lekkere dingen.

6 Koop groene borden
Ok dit klinkt een beetje raar maar onderzoek toont aan dat groene borden beter voor je zijn. Mensen eten namelijk minder als de kleur van het eten op hun bord contrasteert met de kleur van hun bord. Wat betekent dat wanneer je een wit bord hebt je sneller geneigd bent om meer rijst, aardappels en pasta te eten dan wanneer dit op een groen bord ligt. Daarnaast zou je volgens deze studie meer groene groentes eten wanneer het op een groen bord wordt geserveerd.