Hooggevoelig

Column Josine: Hoe je de feestdagen kunt overleven als je hooggevoelig bent

Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Zoals je waarschijnlijk wel weet is 20% mensen hooggevoelig of hoogsensitief. Niets raars aan, het betekent gewoon dat je gevoeliger bent dan de meeste mensen. Je ziet meer details en je hersenen verwerken dingen intensiever en omdat je alles zo intens ervaart ben je sneller overprikkeld en voel jij je sneller overweldigd.

En aangezien niets menselijks mij vreemd is ken ook ik het gevoel van overprikkeld en overweldigd raken. Vooral na mijn burn-out is mijn filter weggevallen. Zeker tijdens en net na mijn burn-out werd ik er soms gek van, alles was zo heftig. Kleuren, mensen, geluid, energieën alles kwam keihard binnen. Soms lag ik op mijn bed, compleet overprikkeld en lukt het bijna niet eens om mijn ogen dicht te houden, zoveel spanning stond er op mijn gezicht. Mijn hersenen draaiden overuren en ik probeerde mezelf maar te kalmeren doormiddel van meditatie of een warm bad (wat trouwens goed hielp!).

Ik heb mijn leven ondertussen anders ingedeeld en ik doe het rustig aan. Ik heb weinig sociale verplichtingen en als ik voel dat ik het te druk heb, dan doe in een stapje terug. Maar tijdens de feestdagen is dit toch anders, je kunt je namelijk nog zo graag de hele maand december willen verstoppen onder de dekens, zo werkt het het nou eenmaal niet. Er zijn verplichte borrels en etentjes en het is ook gewoon gezellig! En wij hooggevoeligen houden van gezelligheid, we hebben daarna alleen wat meer tijd nodig om weer op te laden.

Maar in december worden de meesten van ons een beetje geleefd, hoe doe je dit dan als je heel gevoelig bent? Na een aantal jaar geworsteld te hebben, heb ik met vallen en opstaan geleerd wat voor mij werkt. Wie weet heb jij hier ook iets aan en heb je de maand januari nou een keer niet nodig om bij te komen, maar kun je volle fris moed 2017 beginnen!

1 Je kunt niet alles
Verplichte borrels, etentjes, kerstkaarten sturen, je huis aankleden, leuke kerstoutfit voor jezelf en de kids, iets lekkers meenemen voor het kerstontbijt van de kinderen en ga zo maar door… Zoals ik al zei: je wordt soms een beetje geleefd tijdens de feestdagen, maar je kunt niet alles! Onthoud dit alsjeblieft, want kerst staat ook voor vreugde en plezier! Maak daarom keuzes, niemand kijkt je met de nek aan als je dit jaar geen kerstkaarten stuurt. Je kinderen hebben het echt niet door wanneer jij een tulband koopt bij de supermarkt voor het kerstontbijt op school en je hoeft echt niet bij elke kerstborrel aanwezig te zijn. Denk om jezelf!

2 Ook in december mag je nee zeggen
Sta jij anderen toe om wat te zeggen te hebben over jouw financiële uitgaven patroon? Nee toch, jouw geld dus jij bepaalt waar je dit aan uitgeeft. Waarom sta je dit dan wel toe als het over jouw energievoorraad gaat? Jouw energie, dus jij bepaalt waar je dit aan uitgeeft. Gewoon nee zeggen dus als je merkt dat je al te veel doet.

3 Wees voorzichtig met alcohol, suiker en cafeïne
Ik snap ook wel dat je wilt genieten tijdens de feestdagen, maar blijf goed voor jezelf zorgen. Vooral wanneer je hooggevoelig bent en dingen al enorm veel energie kosten is het goed om in ieder geval voor je lichaam te zorgen. Want dat extra wijntje zorgt ervoor dat jij je nog vermoeider voelt de volgende dag en je weet dat deze dagen sowieso al zwaar voor je zijn. Probeer daarnaast te voorkomen dat je met suiker je energiebehoeftes gaat aanvullen, want dan maak je het alleen maar erger.

4 Wandel
Of mediteer, ga hardlopen of puzzelen, maar probeer je overvolle en overprikkelde geest weer tot rust te krijgen. Maak een wandeling in plaats van dat je om 4 uur ’s middags al gezellig met je familie aan de wijn gaat beginnen. Doe ’s ochtends een fijne yoga sessie waardoor jij je de hele dag beter voelt. Maak tijd voor jezelf om zo je geest rust te gunnen.

5 Drink voldoende water
Drink veel water tijdens deze drukke dagen. Als je voldoende gehydrateerd bent heb je minder de neiging om te gaan snacken van zoute of zoete snacks die je juist weer uitgeput gevoel geven. Ook voel jij je stukken beter na het kerstdiner of na je kerstborrel wanneer je voldoende water tussendoor drinkt.

6 Ga tijdens deze drukke dagen eerder naar bed
Ga eens wat eerder naar bed en laat je telefoon beneden (behalve als jij je telefoon gebruikt om te mediteren). Lees een boek, mediteer en luister naar je lichaam. Gun je lichaam en geest tijd om bij te komen, vrij van prikkels.

7 Houd een social media break
Tijdens de feestdagen ben je waarschijnlijk al met je dierbaren, dus waarom zou jij je telefoon nog constant moeten checken. Je hoeft niet elk gerecht op Instagram of Facebook te plaatsen, dit geeft je alleen maar extra prikkels. Geniet van het moment en laat je telefoon lekker in de kast.

Eigenlijk draait alles om goed voor jezelf zorgen. En als je hooggevoelig bent heb je nou eenmaal wat meer zorg nodig dan anderen. Accepteer dit en luister naar je lichaam. Voel jij je moe, ga dan naar huis en rust. Push jezelf niet want je weet hoe zwaar je het krijgt wanneer jij te veel van jezelf vraagt. Gooi niet al je energie weg in december, maar bewaar wat voor 2017 :).

Liefs Josine

Gerelateerd: Ben ik hooggevoelig?

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.