Burn-out Gezondheid

Column Josine: 6 tips om die steen uit je buik te halen en die donkere wolk weg te laten trekken

5 signalen dat je van iemand houdt die jou niet verdient
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Je wordt wakker met een steen in je buik en een draai in je maag en alles in je hoofd is donker en je weet het al, dit wordt zo’n dag of zelfs zo’n week.. Het liefst blijf je liggen met de dekens over je hoofd, wachten tot dit nare gevoel over gaat. En hoe kom je in hemelsnaam aan dit gevoel? Soms heeft een aanleiding, maar soms is het er ook terwijl alles gewoon goed gaat. Herken je dit? Ik helaas ook.

Tijdens mijn burn-out heb ik ook een zware depressie gehad. Gek want voordat ik burn-out raakte had ik nooit last van depressieve gevoelens, natuurlijk worstelde ik met dingen, maar ik was eigenlijk altijd super positief. Maar ja, dingen veranderen nou eenmaal en soms zijn die veranderingen niet altijd leuk, that’s life.

Maar ik schrok wel toen ik merkte dat ik eindelijk over mijn burn-out heen was, maar dat ik toch nog af en toe wakker werd met zo’n steen in mijn maag en een misselijk gevoel. Ik wist ook niet zo goed wat ik er mee moest, het liefst bleef ik de hele dag in bed of op de bank hangen, hopen dat het zo snel mogelijk weer over ging. Nu weet ik dat dit niet de oplossing is.

Ik ben op onderzoek uit gegaan, ben naar mijn huisarts geweest en heb raad gevraagd bij vriendinnen waarvan ik weet dat ze af en toe hetzelfde gevoel hebben. En hun tips hebben mij goed geholpen, daarom wil ik deze tips met je delen als jij ook af en toe periodes hebt waarbij jij je niet zo goed voelt:

1 Ga door
Blijf niet in bed liggen, ook al voel jij je nog zo slecht. Sta op, ga je douchen en ga naar je werk of naar school. Zo blijf je niet hangen in je gepieker en vaak ebt het slechte gevoel vanzelf weg als je andere bezigheden hebt.

2 Regelmaat
Als het niet lukt om te werken of om naar school te gaan dan nog blijft regelmaat heel belangrijk. Zet ’s ochtends je wekker en sta op. Zorg dat je voor die dag een doel hebt, bijvoorbeeld: stofzuigen, de was doen of in de tuin werken. Als je bezig bent ga jij je beter voelen en als je een klusje in huis hebt gedaan dan voel jij je daarna ook trots en tevreden.

3 Hardlopen
Niet voor niets wordt hardlooptherapie gegeven aan mensen met een depressie. Het is bewezen dat hardlopen helpt tegen de symptomen van depressie. Trek daarom je hardloopschoenen aan en ga naar buiten.

4 Ga de natuur in
Het is ook bewezen dat de natuur goed voor je is als jij je niet goed voelt. Ga daarom een wandeling maken of pak de fiets en ga een stuk fietsen. Die drempel is misschien groot, maar als je eenmaal bent geweest zul je geen spijt hebben.

5 Voeding
Als ik me zo naar voel dan wil ik dit gevoel het liefst weg-eten. Maar dit werkt niet! Je kunt gevoelens niet weg-eten en daarnaast zorgt het ervoor dat jij je alleen maar slechter voelt. Door slechte dingen te gaan eten zorg je niet goed voor je lichaam, terwijl je als jij je zo voelt juist heel goed voor jezelf moet zorgen. Let daarom op je voeding, want suiker is slecht voor je en het zorgt na een korte piek juist voor een dip. En je hebt nu juist al je energie nodig en gezonde voeding geeft je energie!

6 Acceptatie
Ik vond dit gevoel zo irritant en ik voelde me een aansteller en ik wist me echt geen raad met deze depressieve gevoelens. Totdat mijn psycholoog tegen me zei dat dit nu gewoon bij mij hoort en dat is wat het is. Ik moest dus accepteren dat ik niet elke dag het zonnetje in huis ben en dat er soms periodes zijn waarbij alles moeizamer gaat. En nu ik dit geaccepteerd heb is het makkelijker, ik weet dat het tijdelijk is en praat op mezelf in dat dit weer over gaat, dat ik mijn ene been voor het andere moet zetten dan dat ik gewoon door moet gaan met mijn bezigheden en dit helpt. Ik voel me nu niet mee zo paniekerig als ik me zo voel, nee ik weet nu gewoon dat dit bij mij hoort en dat deze gevoelens ook weer weg gaan.

Ik wilde doormiddel van dit artikel laten weten dat we allemaal wat hebben en dat je aan de buitenkant niet kunt zien waar iemand mee worstelt. Je hoeft je niet te schamen voor jouw worsteling en erover praten met je huisarts of een coach kan enorm helpen, wees daarom niet bang om hulp te zoeken als je het zelf even niet meer weet.

Liefs Josine

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.