Geluk

Mijn 3 manieren om je minder onzeker te voelen

Mijn 3 manieren om je minder onzeker te voelen
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Wat kun je het jezelf toch moeilijk maken. Ik heb het mezelf jaren lang erg moeilijk gemaakt omdat ik zo enorm onzeker was, achteraf zo zonde! Ik ben altijd al een bedeesd meisje geweest, als kind kwam ik pas uit mijn schulp als ik je langer kende en mijn moeder wist wel beter dan mij om een vergeten boodschap naar de supermarkt te sturen, dat vond ik namelijk doodeng…

Later in het leven stond mijn onzekerheid mij in de weg als het ging om vriendjes, grenzen aangeven bij vriendjes, school en werk. Door mijn onzekerheid dacht ik bijvoorbeeld op mijn werk dat ik alleen goed genoeg was als ik alles perfect deed en altijd keihard werkte. Wat resulteerde in mijn burn-out. Wat betreft vriendjes nam ik door mijn onzekerheid genoegen met hele rare snuiters die al van verre roken dat ik zo onzeker was en dat ik makkelijk te manipuleren was.

Ondertussen heb ik Herhealth.nl opgezet en zet ik dus mijn leven behoorlijk in de kijker. Want op Instagram en op de site zelf geef ik mezelf bloot en laat ik zien wie ik ben en uiteraard komt daar ook commentaar op. Nu moet ik zeggen dat ik het commentaar nog steeds vrij verschrikkelijk vind (ik ben ook maar een mens :)), maar dat ik ondertussen dus wel zelfverzekerd genoeg ben en het me niet zo erg aantrek en ondanks de kritiek dingen uit mijn leven nog steeds online zet. Wat is er dan gebeurd? Hoe ben ik dan veranderd van dat enorme onzekere meisje tot eigenlijk best wel een zelfverzekerde vrouw? Ik heb mijn tips voor je op een rij gezet:

1 Verander jouw verhaal
Ik had altijd in mijn hoofd dat ik een beetje raar was, anders dan de rest en dat mensen me daarom vast niet slim of leuk genoeg zouden vinden. Dat was dus mijn verhaal: “Mensen vinden mij raar en nemen me vast niet serieus”. Mijn verhaal was dus niet heel positief! Onderzoek toont aan dat je jouw verhaal wel kunt veranderen. Want deze gedachtes zijn aangeleerd dus je kunt ze ook weer afleren.

Dit kun je doen door te schrijven, er is aangetoond dat positieve dingen over jezelf opschrijven zeker effect heeft en je kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik kan je zeggen ik heb wat afgeschreven :). Maar het helpt inderdaad, de aanhouder wint! Nu is mijn verhaal: “Ik ben niet raar, ik ben creatief!”, dat klinkt een stuk beter toch? Wat is jouw verhaal? En hoe zou jij dit om kunnen zetten? Je kunt bijvoorbeeld als oefening 1 minuut lang allemaal positieve dingen over jezelf op papier zetten.

2 Sporten
Ik sportte vroeger af en toe en alleen als het me uitkwam (vaker niet dan wel dus), maar sinds ik echt ben gaan sporten voel ik me sterker. Onderzoek toont aan dat er een verband is tussen je eigenwaarde, een verbeterde mentale gezondheid en sport en ik kan dit beamen. Door te sporten werd ik trots op mezelf en kon ik tegelijkertijd mijn hoofd leegmaken. Ik was zo trots toen ik voor het eerst 15 minuten achter elkaar kon hardlopen en ik was zo trots toen het me eindelijk lukte om me 3 keer op te drukken. Sporten is ook een vorm van zelf-liefde, net zoals gezond eten en op tijd naar bed gaan dit ook is en ook van zelf-liefde is aangetoond dat het je meer zelfvertrouwen geeft.

3 De mening van anderen
Ik maakte me altijd zo druk om de mening van anderen, want wat zouden ze wel niet van me vinden als ik dit doe of als ik dat draag… En natuurlijk is het goed om je wat van anderen aan te trekken, maar anderen kunnen niet je leven gaan bepalen. Bij mij viel het kwartje pas echt toen ik ergens las dat mensen altijd een mening hebben en dat niets zo veranderlijk is als een mens. Wat betekent dat iemand je vandaag misschien goedkeurt omdat je altijd zwarte kleding draagt, terwijl diezelfde persoon volgende week misschien heeft bedacht dat kleurige kleding eigenlijk veel mooier is en jou daarom dus afkeurt om je zwarte kleding…

Beetje gek voorbeeld, maar wat ik wil zeggen: als je gaat proberen om door iedereen leuk gevonden te worden dan raak je sowieso teleurgesteld want dit is onmogelijk! De één houdt nou eenmaal van appeltaart en de ander van slagroomtaart, je kunt niet alles in één zijn. En toen ik dat besefte kwam er een soort rust. Want wat je ook doet, je doet het in de ogen van anderen nooit goed genoeg dus kun je maar beter doen wat jezelf een goed gevoel geeft en op deze manier trek je mensen aan die precies zo denken als jij, wat ook weer super gezellig is :).

Zonde om je leven te laten bepalen door je onzekerheid of de meningen van andere mensen, ga leven voor jezelf en je zult zien dat alles begint te stromen…

Liefs Josine

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.