Geluk

Ben jij ook zo’n pleaser?

Ben jij ook zo'n please

Merk jij ook dat jij je vaak aanpast aan de wensen van de mensen om je heen? Omdat het makkelijker is om je aan te passen dan voor jezelf op te komen en te zeggen wat jij wilt.
Het gaat vaak om simpele dingen als instemmen met de restaurant keuze van iemand, terwijl je het daar zelf eigenlijk niet zo lekker vindt. Of het kijken van een film die je zelf niet zo leuk lijkt. Pleasers vinden het makkelijker om altijd de goede vrede te bewaren en offeren daarbij een stukje van henzelf op.

Het probleem met jezelf constant aanpassen is dat jij jezelf in situaties manoeuvreert die niet bij jou passen. Op deze manier laat jij je eigen ik in de steek bij het maken van keuzes. Hoewel het lijkt alsof pleasers onprettige gevoelens uit de weg gaan, kaatsen die onprettige gevoelens op deze manier juist dubbel zo hard terug. Want depressieve gevoelens, nervositeit, een verdrietig gevoel en zeurende hoofdpijn komen vaak voor bij pleasers.

Probeer jezelf daarom niet altijd maar aan een ander aan te passen. Want jij wordt niet vrolijker van dat eeuwige aanpassen. Het is niet makkelijk om een gewoonte van jaren te doorbreken, het wordt hard werken om je door oncomfortabele situaties heen te slaan. Maar het resultaat zal jou meer geluk brengen. En wanneer jij gelukkig bent kun je anderen ook een stukje geluk geven.

Onderstaand vind je 4 manieren om je niet altijd aan anderen aan te passen.

1 Herken wanneer jij je opoffert
Natuurlijk moeten we onszelf wel eens opofferen, maar het is belangrijk dat we ons bewust zijn van wanneer en waarom we ons opofferen. Als jij bijvoorbeeld wanneer je in een restaurant of bar bent met je partner of vrienden altijd de minst comfortabele plek kiest dan is het goed om jezelf daar bewust van te zijn. De volgende keer ga jij op die mooie plek met dat mooie uitzicht zitten! Waar het om gaat is, denk om jezelf. Ga er voor! En wees alert op je gedrag en vooral op je gevoel wanneer jij jezelf eens niet hebt opgeofferd voor een ander. Dit positieve gevoel in je lichaam laat jou zien dat je het goed hebt gedaan. Luister naar dit gevoel, dit wordt je kompas en dit is wat jou authentiek maakt.

2 Maak een lijst van je opofferingen
Kun jij 5 manieren bedenken waarop jij je in het verleden hebt opgeofferd voor een ander? Zodat de ander zich veilig, blij of gewaardeerd voelde? Probeer eens goed naar die momenten te kijken en probeer te voelen wat je toen voelde. Hoe meer jij je verdiept in je gedrag, hoe meer je er over te weten komt. Misschien zit er wel een patroon in je opofferingen. Dit zal je helpen om jezelf in de toekomst niet zo makkelijk te laten wegcijferen.

3 Sta even stil bij de signalen die je lichaam geeft wanneer je keuzes maakt
Het positieve gevoel dat je krijgt wanneer je jouw wensen voor die van een ander stelt zijn een goede indicatie dat je luistert naar je hart. Gebruik dit gevoel om te experimenteren met nieuwe situaties die je in de toekomst gaat tegenkomen. Wanneer je luistert naar je lichaam en je hart zal je de juiste beslissingen nemen. Het is misschien niet makkelijk, maar het is eigenlijk best simpel, luister naar je gevoel.

4 Realiseer je dat andere mensen je verandering opmerken
Wanneer jij jouw patronen gaat doorbreken en beter voor jezelf gaat zorgen zal je merken dat anderen je anders behandelen. Wanneer je voor jezelf opkomt, je spreekt vanuit je hart, zullen mensen daar respect voor hebben. Je zal merken dat anderen niet zo snel meer misbruik van jouw goedheid zullen maken. Dit betekent niet dat je egoïstisch bent of arrogant. Nee! Dit betekent dat je zelf respect hebt en van jezelf houdt. Dit zal je meer rust en geluk in de toekomst brengen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

MindBodyGreen

Laat een reactie achter