Geluk

Achter elkaar series kijken is goed voor ons!

Series kijken is goed voor je

Je favoriete serie kijken en niet meer kunnen stoppen. Oké nog één aflevering Game of thrones, House of cards of Penoza en voor je het weet is het al hartstikke laat, oeps! Maar nu hoef jij je niet meer schuldig te voelen. Want die marathonsessies zijn eigenlijk helemaal niet zo slecht, tenminste voor je persoonlijkheid.

Een onderzoek, gepubliceerd in het Psychologie of Aesthetics, Creativity and the Arts wees uit dat het kijken naar televisie drama’s je emotionele intelligentie kan verhogen en je meer empathisch kan maken.

Een groep van ongeveer 100 mensen werd gevraagd om een televisiedrama te kijken (Madman of The West Wing) of een documentaire achtige show (How the Universe Works or Shark Week: Jaws strikes back) alvorens ze een psychologische test moesten ondergaan om te zien hoe hoog hun emotionele intelligentie was.

De test hield in dat ze naar foto’s van verschillende ogen moesten kijken en daarbij de emoties achter die ogen moesten ontcijferen. Vervolgens deden de onderzoekers dit onderzoek nog eens maar nu wisselde ze de shows om.

Uiteindelijk scoorden de mensen die de drama’s hadden gekeken hoger op emotionele intelligentie dan de mensen die de documentaires hadden bekeken. De onderzoekers zeggen dat fictive verhalen (films, series of boeken) de kijker/lezer dwingen om een probleem van meerdere kanten te bekijken. En aangezien niet van elk personage emoties worden omschreven, vult de kijker deze emotes zelf in. Kijkers vullen zelf de emoties en gedachtegang van deze personages in, waardoor ze mentaal creatief bezig zijn. Wat dus eigenlijk betekent dat je leert hoe je met anderen kunt sympathiseren.

Dat is dus positief nieuws, je wist wel dat je goed bezig was als je één seizoen van je favo serie achter elkaar aan het kijken was ;). Vergeet niet om af en toe ook van die bank af te komen en een rondje te gaan wandelen tussen de afleveringen door en je bent fantastisch bezig.

Bron Psycnet.apa.org