Gezond gewicht Gezondheid

Gezonder eten? Hoe jij je eetgewoontes wel kunt aanpassen

Zo kom je van je opgeblazen gevoel af
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Meestal eet ik zo rond een uur of 18:00. Echt fancy is het niet. Smaak is voor mij belangrijk, maar wat ik eet daar gaat het voor mij echt om.  Als mensen mij vragen over wat ik eet, kan ik ze meestal geen inspirerend verhaal vertellen. Uren in de keuken te staan kokkerellen, waar ik de één na de andere smaakexplosie creëer is een ver van mijn bed show.

Nee, meestal vertel ik ze dan dat ik een vrij functionele eter ben. Er moeten voldoende voedingstoffen in zitten met de juiste verhouding. Nu breng ik hier en daar wel wat smaak aan met kruiden en knoflook, maar veel verder kom ik ook niet. Voeding in de meest pure vorm is voor mij voldoende.

Mijn misschien wat saaie manier van eten is zich gaan ontwikkelen doordat ik steeds meer te weten ben gekomen over wat het lichaam nodig heeft en wat het vooral niet nodig heeft. Wat het lichaam nodig heeft zijn voedzame producten. Wat het lichaam niet nodig heeft zijn minder voedzame producten. Klinkt logisch toch? Hoe kan het dan dat we hier zo mee worstelen? Voeding gerelateerde ziektes komen steeds meer voor. Waarom blijven we eten in ons mond stoppen die niet goed zijn?

Je wilt misschien wel, maar het lukt je niet. Je eetgewoontes die je door de jaren heen ontwikkeld hebt, zijn niet zo gemakkelijk af te leren. We hebben bepaalde situaties en emoties aan voeding gekoppeld en dat geeft direct een hele andere dimensie. Dineren met vrienden gaat vaak gepaard met gezelligheid en gezelligheid wordt gelinkt aan lekker en veel eten. Lekker eten hoeft overigens niet per definitie ongezond te zijn.

De manier waarop we met eten omgaan fascineert mij. Het wordt een steeds grotere beleving en we lijken te gaan geloven dat eten met vrienden minder gezellig zou zijn als het puur functioneel zou zijn. Je hoeft de tv maar aan te zetten rond etenstijd en er is geen programma te vinden waar het niet over eten gaat. Helaas gaat het tijdens deze programma’s vaak niet over gezondheid.

Eten lijkt een deel van onze emotie te zijn geworden. Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook met wie en hoe het eruit ziet. Het is helemaal niet verkeerd om op deze manier met voeding om te gaan. Het wordt alleen vervelend als het van invloed is op onze gezondheid.

In de kern willen we denk ik allemaal wel gezond eten, maar als we vasthouden aan gewoontes van wat we eten en wat voor gevoel daar bij komt kijken dan is dit een bijzonder lastige opgave.

Door met een wat meer open blik naar onze voeding te kijken kunnen we al veel veranderen. We kunnen proberen om onze eetgewoontes met een nieuwe frisse blik te bekijken. Door gezonde maaltijden te maken die jij lekker vindt, creëer je positieve emoties rondom gezond eten en dat kan er voor zorgen dat mensen gezond eten leuk vinden. Functioneel en gezellig, Samen gezond eten en samen de verantwoordelijkheid nemen.

Bedenk eens hoe je leven zou zijn zonder je favoriete snack. Hoe zou jij je voelen als je net wat minder zou drinken in het weekend? Stel jezelf eens van zulke vragen en schrijf het antwoord op. Probeer eens een simpele oplossing voor jezelf te bedenken of vraag iemand die je erbij kan helpen.

Als je blijft doen wat je altijd al hebt gedaan zal er niet veel veranderen. Als je hier geen problemen mee hebt dan is dat goed. Realiseer je wel de consequenties die kunnen volgen. Wil je wel gezonder gaan eten, begin dan bij het begin. Begin van binnenuit. Waar komen je gewoontes vandaan? Hoe zou het zijn zonder deze gewoontes? Vervolgens kun jij op zoek gaan naar praktische oplossingen. Welke kleine stappen kun je nu al nemen om wat bewuster en gezonder te eten?

Ben je nieuwsgierig geworden over wat ik zelf eet? Ik kan je wel het een en ander vertellen maar Laat ik voorop stellen dat ik het wiel niet heb uitgevonden. Er zijn zoveel tegenstrijdigheden binnen voedingsland dat het soms moeilijk is de juiste weg te bewandelen. Als je voor een bepaald dieet kiest zullen er bijna altijd positieve of negatieve gevolgen aan vast zitten. Mijn advies is dan ook om een voedingspatroon te volgen die bij jou als persoon past. Laat je inspireren door anderen, maar vul je patroon zelf in. Dit kost misschien wat tijd, maar uiteindelijk krijg je er een hoop voor terug. Namelijk een patroon ontwikkeld door jezelf waar je volledig achterstaat.

Dit gezegd te hebben wil ik je graag een kijkje laten nemen in mijn keuken. Ik kook praktisch. Eten wat in een korte tijd klaar is te maken en met de juiste hoeveelheid voedingstoffen die het lichaam nodig heeft. Dan praat ik niet alleen over hoe het lichaam er van buiten uit komt te zien, maar vooral wat er intern gebeurt.

Mijn hoofdmaaltijden bestaan meestal uit:

  • groentes
  • peulvruchten
  • eieren
  • avocado
  • tomatenblokjes (uit blik)
  • pittige kruiden
  • geitenkaas.

Natuurlijk eet ik niet altijd dezelfde gerechten in elke maaltijd, maar dit is wel zo’n beetje de kern. Vezelrijk, voldoende vitamines, voldoende bouwstenen en gezonde vetten om het lichaam optimaal te laten functioneren.

Ik nuttig weinig geraffineerde suikers en wanneer ik dit wel doe is dat net voor of net na mijn trainen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik in het weekend ook wel geniet van koek of chocola. Ik probeer daar dan een moment in de week van te maken. De zogeheten junkdag.

De laatste tijd ben ik een stuk minder vlees gaan eten. Ik merkte dat mijn lichaam vlees niet optimaal kan verwerken (last van mijn maag zo nu en dan). Daarnaast vind ik het een steeds gekker idee om mezelf met een dier te voeden die geslacht is voor onze massaconsumptie. Het klopt gewoon niet. Anyway, dat is een andere discussie.

Om je een voorbeeld te geven van mijn ontbijt vanmorgen:

zwarte bonen & linzen in tomatensaus (goed gekruid met chili en cayennepeper)
2 gebakken eieren (1 eierdooier) met geitenkaas
150 gr broccoli
Halve avocado

Dit was een klein kijkje in mijn keuken.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie