Relaties

7 manieren om erachter te komen of je relatie de juiste is voor jou

7 Manieren om te weten of jouw relatie de juist is voor jou

Onderstaande vragen kunnen jou helpen om te weten of jouw relatie goed is voor jou:

1 In hoeverre ben jij een ‘catch’ in vergelijking met je partner? Wanneer je beide als gelijkwaardig wordt gezien als het gaat om hoe aantrekkelijk je bent voor anderen, dan is dit een goed teken. Ongelijkheid in aantrekkelijkheid kan een storende factor zijn in relaties. De partner die als ‘minder’ aantrekkelijk wordt gezien is vaak tevredener in de relatie dan de partner die als ‘meer’ aantrekkelijk wordt gezien. Dit komt omdat de aantrekkelijkere partner meer aantrekkelijkere alternatieven heeft dan de minder aantrekkelijke partner.

2 Delen jullie dezelfde gezondheidsgewoontes? Ze zeggen dat “opposites attract” maar onderzoeken tonen nu juist aan dat het goed is om beide meer hetzelfde te zijn. Het blijkt dat het verschil in hoe gezond mensen leven en aan sport doen een sterke voorspeller is van hoe tevreden mensen op de lange termijn met hun relatie zijn. Misschien is het zo dat de gedeelde interesse in sporten reflecteert aan andere belangrijke dingen die mensen gemeen hebben of het komt  doordat de vrije tijd gelijkwaardig wordt besteed. Hoe dan ook, de gedeelde interesse (of desinteresse) in sport is een goede voorspeller van de tevredenheid van een relatie.

3 Hoe tevreden ben jij met je seksleven? Het gaat er niet om hoe vaak jullie seks hebben, het gaat om hoe bevredigend jullie seksleven voor jou is. Getrouwde stellen zijn gelukkiger met hun huwelijk wanneer ze tevreden zijn over hun seksleven, maar ze hebben ook warme omgangsvormen nodig buiten de slaapkamer. Met andere woorden, zowel seksuele als niet seksuele omgangsvormen dragen bij aan de tevredenheid van een relatie.

4 Merk je dat je aan andere mensen dan je partner denkt? Wanneer je aandacht besteedt aan knappe vreemden of wanneer je merkt dat je interesse uitgaat naar andere mannen of vrouwen dan ben je misschien minder gecommitteerd aan je huidige partner dan je denkt. Onderzoek toont aan dat wanneer je aandacht hebt voor andere mensen (hoe klein ook) ontevredenheid voorspelt in een relatie.

Bewaar dit artikel op Pinterest

5 Staan je vrienden achter je relatie? Je denkt misschien dat je relatie tussen maar 2 mensen is, maar vrienden en een sociaal netwerk spelen een grote rol dan je denkt. Onderzoek toont aan dat wanneer de steun uit je sociale netwerk voor je relatie minimaal is dit ook invloed heeft op de tevredenheid van je relatie in de lange termijn.

6 Willen jullie beide groeien als persoon? Er is steeds meer bewijs dat een gezamenlijke motivatie om je als persoon te verbeteren ook goed is voor de tevredenheid van je relatie. Wanneer partners verschillen over de manier waarop ze groeien als persoon hebben ze de neiging om minder tevreden te zijn met hun relatie.

7 Wat zegt je intuïtie? De enige die echt weet of jouw relatie goed voor je is dat ben jezelf. Onderzoeken zijn handig en kunnen als handvat dienen, maar jij bent de enige die echt weet hoe het zit.

www.psychologytoday.com