Geluk

Ben jij te aardig voor je eigen bestwil?

Ben jij te aardig voor je eigen bestwil?

We houden van aardige mensen en we vinden het fijn om aardig gevonden te worden, dus doen we aardige dingen. Als alles goed gaat dan geeft ons dit het gevoel dat we worden geaccepteerd, gewaardeerd en het geeft ons zelfvertrouwen.  Maar als we te veel vertrouwen op aardig gevonden worden om onszelf goed te voelen kan het helemaal mis gaan. We geven de verlangens, gevoelens en gedachtes van andere mensen prioriteit boven die van onszelf en uiteindelijk trekken wij aan het kortste eind. Maar dit kan toch niet jouw schuld zijn? Jij probeert toch gewoon aardig te zijn?

Denk eens na over de onderstaande voorbeelden…

1 Je vertelt niet de waarheid, tenminste niet helemaal
Je vindt het vreselijk om slecht nieuws te brengen. Wat als je de gevoelens van iemand anders kwetst? Alleen al het idee van een confrontatie geeft je natte oksels. Dus praat je om de hete brei heen, houd je een vaag verhaal en laat je dingen open voor misinterpretatie.

De harde waarheid:
De hele realiteit van de situatie weten en het anders presenteren is oneerlijk. Je doet er de ander geen plezier mee.
Een reminder:
De halve waarheid is half zo aardig als de hele waarheid. Geeft het echte verhaal, zo vriendelijk als je kunt. Dit is een stuk aardiger dan het alternatief.
Onthoud dit:
Mensen zijn sterker dan je denkt, we kunnen wel tegen een stootje.

2 Je zegt geen nee
Je vindt het belangrijk om aardig te zijn omdat je een aardig persoon bent. En aardige mensen zijn over het algemeen ook mensen die begrip hebben. Soms gaat dit mis in ons hoofd, want dan denken we dat we alleen aardig zijn als we begrip hebben en meegaan met de ander.

De harde waarheid:
Niet in staat zijn om nee zeggen zorgt ervoor dat jij jezelf tekort doet. Het wordt een zwak punt en het wordt een nadeel.
Een reminder:
Omdat iemand teleurgesteld is in je antwoord wilt het nog niet zeggen dat iemand je minder aardig vindt.
Onthoud dit:
Mensen zijn sterker dan je denkt, we kunnen wel tegen een stootje.

3 Je gedraagt je zoals anderen willen dat jij je gedraagt
Als we te gefocust zijn op het voldoen aan de verwachting van anderen vergeten we onze eigen verwachtingen. We verdringen onze ideeën naar de achtergrond. We gaan in alles mee voor de lieve vrede. En uiteindelijk doen we dingen die we eigenlijk helemaal niet willen doen.

De harde waarheid:
Altijd met anderen eens zijn zorgt ervoor dat mensen 2 dingen denken:

  1. Je bent fake en ik weet niet wie je echt bent.
  2. Je hebt niet echt persoonlijkheid of een mening.

Een reminder:
Het is net zo belangrijk om gerespecteerd te worden als dat het is om aardig gevonden te worden. Daarnaast kost het meer moeite om je eigen weg te volgen dan om te passen in het leven en de agenda’s van anderen.
Onthoud dit:
Volg je eigen pad, leer je eigen kracht kennen.

4 Je zet anderen op de eerste plek
Wat betekent dat jij jezelf op de laatste plek zet. We voelen ons schuldig als we niet voor anderen zorgen. Hierdoor hebben we weinig tijd over voor onszelf.

De harde waarheid:
Niemand zou meer om onszelf moeten geven dan wijzelf en niemand zal dit ook ooit doen.
Een reminder:
Het is niet egoïstisch om waarde te hechten aan je eigen tijd. Je bent waardevoller voor anderen als je ook goed voor jezelf zorgt.
Onthoud dit:
Je bent sterker dan je denkt en je mag voor jezelf kiezen.

5 Je laat ‘slechte’ mensen toe in je leven
Omdat je nooit voor jezelf opkomt trek je het gezelschap aan van mensen die moeilijk zijn in de omgang. Veeleisende mensen die vooral om zichzelf geven en om wat jij voor hen kunt doen.

De harde waarheid:
Mensen kunnen en zullen misbruik van je goedheid maken als je altijd maar toegeeft.
Een reminder:
Relaties moeten je een goed gevoel geven, niet naar beneden halen. Door het stellen van grenzen zul je snel zien waar mensen in je leven staan.
Onthoud dit:
Je mag zijn wie je bent en je mag dus ook voor jezelf opkomen.

6 Je verwacht dat iedereen net zo aardig is als jij 
Je doet net dat stapje extra en je verwacht dat anderen dit ook doen, maar dit zal niet altijd gebeuren. Soms doen we veel moeite voor iemand en de ander ziet het niet eens. Dit zorgt voor een bittere nasmaak.

De harde waarheid:
Voor lief genomen worden is vaak onze eigen schuld.
Een reminder:
Als je geeft, geef dan zonder er iets voor terug te verwachten. Als je er wel iets voor terug verwacht, laat het de ander dan weten.
Onthoud dit:
Zorg voor realistische verwachtingen.

Als je voor jezelf opkomt kunnen mensen hier in het begin van schrikken, maar blijf sterk. En maak je geen zorgen over dat je misschien mensen verliest, je bent een aardig persoon je maakt weer nieuwe vrienden die jou echt waard zijn.

unstuck.com