Of je nou kinderen hebt, graag kinderen wilt of gewoon nieuwsgierig bent. De tips hieronder zullen je meer inzicht geven over hoe je een gelukkig en gezond kind opvoedt.
1 Geef ze voldoende tijd om gewoon te spelen
De grootste verantwoordelijkheid van een kind zou moeten zijn dat het kan spelen. Natuurlijk zullen kinderen huiswerk krijgen, naschoolse activiteiten hebben en sporten beoefenen, maar vanaf peuter tot puber hebben kinderen tijd nodig om te kunnen spelen.
Peter Gray, kinderpsycholoog en professor op Boston Collega zegt: “Kinderen leren de belangrijkste lessen van het leven van andere kinderen, niet van volwassenen… ze kunnen dit niet leren, of ze hebben minder kans om dit leren in de interactie met volwassen.” Gun je kinderen daarom de tijd om lekker buiten te spelen met buurtgenootjes.
2 Houd je kind weg van zware discussies
De brein van een kind ontwikkelt zich enorm snel tijdens zijn jonge jeugd. Als ze problemen en onzekerheden van volwassenen zien en horen kan de delicate psychologische staat van een kind negatief worden beïnvloed; dit kan ze onzeker maken en ervoor zorgen dat ze zich zorgen gaan maken. Kinderen zouden gestreste gesprekken tussen volwassen niet moeten horen, het is nog niet hun tijd om hier aan bloot te staan.
3 Vergelijk ze niet met anderen
De druk om te slagen in onze hedendaagse maatschappij kan al op vroege leeftijd een gevoel van competitie geven en sommige ouders geven hun kinderen deze druk door ze te vergelijken met iemand anders. Soms wijzen ouders ook leuke eigenschappen in een ander kind aan in de hoop dat hun kind dit gedrag zal kopiëren. Maar onderzoekers zeggen dat dit juist een averechts effect heeft op de zelfverzekerdheid en eigenwaarde van een kind.
4 Leer kinderen de voordelen van negatieve emoties
Om het voor de hand liggende nog even te benadrukken – een kind is nog niet volwassen. Bijna elk kind zal spontane uitbarstingen van woede, jaloezie, verdriet etc. hebben. Dit gedrag geeft jou als volwassene een goed leermoment.
John Gottman van de Universitity of Washington heeft kritiek op het feit dat de meeste ouders deze negatieve emoties straffen. Maar volgens hem kun je beter accepteren dat dit gedrag er is door je kind te leren dat iedereen wel eens negatieve emoties ervaart en door je kind te leren hoe hij of zij met deze emoties om kan gaan.
5 Erken hun pogingen
Een kind komt op een de leeftijd dat ze begrijpen dat hard werk nodig is om vooruit te komen. Het is belangrijk om te herkennen wanneer een kind zichzelf pusht om iets te bereiken.
Dr. Carol S. Dweck van Stanford University zegt hierover: “Onze boodschap naar ouders is om zich te focussen op het proces waarin kinderen op dat moment zitten, zoals het proberen om zich te focussen op een taak. Dus in plaats van dat ze zeggen: “Je bent zo slim” kunnen ze beter zeggen: “Jij bent zo goed in het oplossen puzzels”.
6 Waardeer familie tradities
Als je als gezin verschillende dingen gezamenlijk doet dan is dit een goed signaal van een stabiel huishouden en stabiliteit is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een kind.
Volgens het Amerikaanse Child Development Institute zitteen er aan het hebben van regelmatig tijd als gezin doorbrengen 5 belangrijke voordelen: Het kind voelt zich belangrijk en geliefd; Het kind observeert positief gedrag bij volwassenen; Ouders kunnen meer leren over de zwaktes van hun kind waardoor ze hem of haar beter kunnen begeleiden; Het kind kan verbaal zijn of haar gevoelens en gedachtes kenbaar maken en de ouders en kinderen ontwikkelen een sterkere band.
7 Laat ze risico’s nemen
Kinderen hebben een bepaalde mate van supervisie nodig, maar ouders kunnen dit ook overdrijven door elke stap die hun kinderen zetten te monitoren. Dit heeft namelijk een tegenovergesteld effect.
Onderzoekers zeggen hierover: “Zorgt constante aandacht voor het kind en hun ingebeelde behoeftes en issues ervoor dat ouders minder van hun kind verlangen? Waardoor het kind bijna nooit voor lastige situaties komt te staan, niet leert om te dealen met ongemak en zo geen doorzettingsvermogen, volwassenheid en andere belangrijke levensvaardigheden leert? Volgens recent onderzoek is het antwoord hierop: ja.”
8 Geef ze een gevoel van (individuele) verantwoordelijkheid
Eigenlijk is dit een verlengde van punt 7; het is belangrijk om kinderen toe te staan om zelf verantwoordelijkheden te hebben (klusjes, huiswerk etc) zonder dat jij hier bovenop zit. Waarom? Omdat volgens psychologen te veel ‘bemoeienis’ er toe kan leiden dat kinderen de houding krijgen van “Ik kan dit niet alleen”. Hoewel aandacht en discipline nodig zijn voor kinderen om de consequenties van bepaald gedrag te leren kennen is te veel bemoeienis juist niet effectief.
9 Wees zelf gelukkig
Kinderen leren door wat ze zien en horen, in goede en slechte momenten. Als een volwassene positief gedrag laat zien dan zal een kind dit waarschijnlijk kopiëren. Volgens Carolyn Cowan, psychologe op de University of California doen kinderen het minder goed als hun ouders niet goed voor zichzelf of hun relaties zorgen.