Het is een heel menselijk verlangen om te willen worden geaccepteerd. We zijn nou eenmaal kuddedieren en in een groep is het belangrijk om er bij te horen en om respect en vertrouwen van anderen te krijgen. Het verlangen om ergens bij te horen zit vastgeroest in ons DNA. Maar soms wordt dit verlangen te sterk en wordt de mening van anderen belangrijker dan je eigen mening.
We doen enorm ons best om aardig gevonden te worden, putten onszelf uit om leuk genoeg, hard werkend genoeg, aantrekkelijk genoeg of succesvol genoeg te worden om ons zo gewaardeerd te voelen. Wat zit hierachter? Waarom zijn sommigen van ons meer kwetsbaar voor waardering van anderen dan anderen?
Vaak komt dit voort uit ons verleden. We hebben misschien ooit gezien of ervaren dat affectie met bepaalde voorwaarden komt. Dat affectie iets is waar we voor moeten vechten en wat we niet echt verdienen. Brené Brown schrijft in haar boek: De moed van imperfectie: “Gezond streven is op jezelf gericht: “‘Hoe kan ik beter worden?’ Perfectie is op anderen gericht: ‘Wat zullen zij denken?’”.
Misschien waren je ouders of verzorgers emotioneel afstandelijk of hadden ze onmogelijke standaarden. Misschien werd je wel gepest op school. Misschien had je het gevoel dat je nooit kon voldoen in jouw competitieve omgeving. Of misschien is er geen verklaring, maar je voelt je onzeker en onwaardig en je hebt de goedkeuring van anderen nodig.
Voor de duidelijkheid, het is niet erg om aardig gevonden te willen worden. Maar te veel focus op anderen mensen kan ervoor zorgen dat je van jezelf vervreemd. Wanneer jij je ook te veel bezig houdt met wat anderen van je denken dan kun je onderstaande 8 manieren gebruiken om dichter bij jezelf te komen staan en zo een gezondere relatie met jezelf en anderen te creëren:
1 Houd perspectief
Men zegt dat mensen zich een stuk minder druk zouden maken over wat anderen van ze vinden als ze zouden weten hoe weinig anderen eigenlijk over ze denken. En het is waar: Iedereen heeft het druk met zichzelf. Iedereen heeft zijn eigen onzekerheden, wanneer jij je zorgen maakt over hoe je overkomt op iemand anders, dan doet die andere persoon waarschijnlijk hetzelfde.
2 Vraag jezelf af of wat je denkt wel klopt
Veel mensen hebben de neiging om te blijven hangen in negatieve denkpatronen die je humeur kunnen schaden. We gaan snel van het ergste uit of we onthouden alleen de negatieve dingen. Schenk aandacht aan je gedachtes en laat je gedachtes niet met je aan de loop gaan.
3 Laat perfectie gaan
Het kan lastig zijn om het gevoel van je af te schudden dat als je dingen goed doet je gewaardeerd en geadoreerd wordt. Maar dit uitputtende zaak. Want perfectie is een illusie en wat andere mensen over jou denken heeft veel meer met hen te maken dan met jou.
4 Leer jezelf kennen
Wat vind jij echt leuk? Wat wil jij echt? Waarom maak je de keuzes die je maakt over je studie of carrière? Doe je dit voor anderen of voor jezelf?
5 Vind jouw groep
Er zijn mensen op de wereld die zich met jou kunnen identificeren en die bij jou passen. Verdoe geen tijd met het rondhangen bij mensen die eigenlijk niet zoals jij zijn. Ga opzoek naar jouw mensen die je accepteren en leuk vinden zoals je bent.
6 Sta jezelf toe om kwetsbaar te zijn
Het kan dood eng zijn om je uit te spreken, om anders te zijn of om kritiek of afkeuring te horen te krijgen. Maar vertrouw op jezelf en ga ervoor. We groeien niet door altijd maar de veilige weg te kiezen. We groeien als we de kans hebben om fouten te maken.
7 Accepteer hulp
Met wat professionele hulp kun je ver komen als het gaat om zelfbewustzijn en zelfverzekerdheid. Sta jezelf toe om om hulp te vragen en om bijvoorbeeld een coach in te schakelen. Je hoeft niet eindeloos voort te blijven ploeteren.
8 Wees je eigen vriend
Een harde waarheid is dat nooit iedereen je leuk zal vinden, wat je ook doet. Maar kijk naar de positieve kant: dit geldt voor iedereen! Dus accepteer dit en focus je op jezelf en je eigen doelen. Zo kun jij heerlijk jezelf zijn, inclusief al je geweldige plus- en minpunten.
Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?