1 Nadat ze hebben gefaald nemen ze de controle weer terug
Wanneer we falen of als er iets mislukt dan lijken onze doelen verder weg dan ooit en onze capaciteiten niet opgewassen tegen deze taak. Zodra we het gevoel krijgen dat we nog maar weinig kunnen doen om te slagen verliezen we onze motivatie.
Negeer dit gevoel! Pak de controle weer terug nadat iets is mislukt. Maak een lijst van de vele factoren die te maken hebben met het bereiken van je doel die je wel kunt controleren – planning, voorbereiding, de moeite die je er voor doet, verschillende manieren om je doel te bereiken etc. Bedenk hoe je deze factoren kunt verbeteren. Dit zal je kansen om in de toekomst weer te falen drastisch verkleinen en op deze manier blijf je ook niet hangen in negatieve gedachtes.
2 Ze vinden betekenis in verlies en trauma
Één van de dingen die het verschil maken tussen mensen die emotioneel sterk zijn en mensen die dit nog niet zijn is hoe ze emotioneel verder gaan na het ervaren van verlies of trauma. Uiteraard heb je tijd nodig om verder te kunnen gaan na een dramatische periode. Het kost tijd om te wennen aan een nieuwe realiteit. Maar probeer niet alleen te kijken naar wat je bent verloren, kijk ook naar wat je hebt gewonnen. Soms kunnen mensen je positief verassen of heb je steun gekregen uit een onverwachte hoek. Sta jezelf toe om nieuwe andere dingen in je leven en mensen te waarderen. Soms moet je dingen veranderen om weer te kunnen genieten, om dingen weer te kunnen waarderen of om nieuwe doelen in je leven te vinden.
3 Ze weerstaan de neiging om scenario’s uit het verleden in hun hoofd af te blijven spelen
We kunnen blijven piekeren en nadenken over dingen die in het verleden zijn gebeurd, maar vaak biedt dit ons geen helderheid of troost. Het zorgt er vaker voor dat we ons juist slechter voelen. Wanneer je merkt dat je maar blijft hangen in dezelfde gedachtes en dat ze je niets brengen is het tijd om deze cirkel te doorbreken. Leid jezelf af met een taak die concentratie vergt (bijvoorbeeld een potje Sudoku, het kijken van een film of het oplossen van kruiswoordpuzzel). Zo kun je de gedachtes in je hoofd tot bedaren brengen.
4 Ze koesteren hun eigenwaarde
Onze eigenwaarde fluctueert, de ene dag voelen we ons beter over onszelf dan de andere dag. Vaak zijn we, wanneer we ons niet zo goed voelen, heel streng voor onszelf, maar zo schoppen we onze eigenwaarde nog verder naar beneden. Om je emotioneel krachtig te voelen is het belangrijk om je eigenwaarde te koesteren door zelfcompassie. Wanneer je streng bent voor jezelf of je weer kritiek hebt op jezelf dan is het goed om te bedenken of je deze dingen ook tegen een goede vriend zou zeggen.
5 Ze pakken hun eigenwaarde weer terug na een afwijzing
Afwijzing kan enorm pijnlijk zijn. En vaak geven we bij afwijzing de schuld aan onszelf. De beste manier om om te gaan met afwijzing en om jezelf daarna weer te herpakken is door er een gewoonte van te maken om lief voor jezelf te zijn na een afwijzing. Weet dat je lief bent, een doorzetter, zorgzaam, jij je uiterste best hebt gedaan en neem jezelf niets kwalijk.
6 Ze verslaan eenzaamheid door bepaald gedrag te identificeren
Eenzaamheid komt vaker voor dan we ons realiseren en het heeft een enorme impact op onze emotionele en fysieke gezondheid. Het probleem is dat wanneer we ons eenzaam voelen we zo min mogelijk acties ondernemen die ertoe kunnen leiden dat we nog meer afgewezen worden. Waardoor we juist nieuwe kansen om sociale contacten op te doen saboteren.
Maak een lijst van excuses die je hebt gemaakt om nieuwe sociale contacten aan te gaan te vermijden. -Ik ken niemand op dit feestje dus ik ga niet. -Zij bellen mij niet, dus bel ik hen ook niet. -Zij hebben het waarschijnlijk te druk om af te spreken. Daag jezelf uit om deze excuses niet meer te gebruiken.