Relaties

Hoe krijg je de gesprekken met je partner weer op gang?

5 stappen om meer dankbaarheid te vinden in leven

De kinderen zijn de deur uit, jullie zijn misschien gepensioneerd of er is na al die jaren samen gewoon wat veranderd, maar jullie gesprekken gaan in ieder geval niet meer zo vlot als dat ze gingen. Dit betekent niet dat jullie op elkaar zijn uitgekeken, want de liefde zit gelukkig nog diep.

Maar soms kan het wel vervelend zijn of zelfs een beetje ongemakkelijk wanneer jullie samen uit eten zijn en jullie hebben eigenlijk de hele avond niets meer tegen elkaar te zeggen. Waar is de tijd gebleven dat jullie de hele avond vol konden kletsen?

Ten eerste: het is helemaal niet gek dat jullie niet meer weten wat jullie tegen elkaar moeten zeggen. Vroeger gingen de gesprekken misschien over de kinderen, maar die zijn het huis uit. Of de gesprekken gingen over jullie werk, maar jullie zijn beiden gepensioneerd. En er is niets mis met een avond genieten van lekker eten zonder dat jullie de hele avond zitten te babbelen. Maar wanneer het ongemakkelijk wordt, dan kun je er iets aan doen!

Tips om de gesprekken tussen jou en je partner weer op gang te krijgen:

1 Zoek samen een nieuw project
Je kunt ervoor kiezen om samen een leuke vakantie te uit te stippelen, misschien vinden jullie het leuk om samen een fiets of wandelvakantie te doen? Of wellicht is het tijd om toch eens te kijken of kamperen iets voor jullie is. Maar je kunt ook samen de tuin aanpakken of een ander onderdeel van jullie huis. Of ga samen sporten, wie weet zijn jullie hartstikke goed samen in tennis, hardlopen, golfen of zwemmen. Maar door samen iets op te pakken kun je weer tot elkaar komen.

2 Ga iets nieuws voor jezelf doen
Heb je altijd al willen schilderen, boetseren, tennissen of fotograferen? Doe een cursus! Of kijk eens of er vrijwilligerswerk bij jou in de buurt is wat je kunt doen. Wanneer jij iets vindt waar je enthousiast van wordt dan kun je dit enthousiasme delen met je partner.

3 Ga op een ‘doe’ date
Voordat je gaat eten kun je ook eerst samen iets doen. Hoe lang is het geleden dat je bijvoorbeeld hebt gebowld? Best leuk om dat weer eens samen te doen. Of maak eerst een wandeling door de natuur en ga vogels spotten. En kun jij je nog herinneren wanneer het de laatste keer was dat jij samen met je partner naar de bioscoop bent geweest? Je kunt samen napraten over de film.

4 Accepteer de stilte
Soms heb je gewoon niet zo veel om over te praten. Accepteer dit dan en leg het naast je neer. Wanneer je geforceerd blijft focussen op het vinden van een gespreksonderwerp gaat het vaak toch niet meer lukken. Laat het los en geniet van het eten en de omgeving. Volgende keer beter!

5 Stel vragen of vind gespreksopeningen
Onderstaand vind je 5 vragen die je aan je partner kunt stellen of openingen om het gesprek weer op gang te helpen:

  1. Wat ik me nog het beste kan herinneren van onze verkering tijd is..
  2. Wat is jouw gelukkigste herinnering?
  3. Wat vind je jammer dat je nooit in je leven hebt geleerd of kunnen doen?
  4. De mooiste herinnering van onze huwelijks dag is…
  5. Toen we verliefd werden, werd ik vooral verliefd op je…