Geluk

Zo maak je beslissingen zonder keuzestress

Klagers zijn slechter voor je dan je denkt
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

Het maken van een keuze kan je keuzestress opleveren. De ene keuze maak je misschien gemakkelijk de andere blijf je voor je uitstellen. “We durven niet omdat het moeilijk is, maar omdat we niet durven is het moeilijk”, is een uitspraak die hier goed bij aansluit. Kortom je kan het zelf soms knap lastig maken.

Als je geen keuze maakt blijft de situatie zoals die is. Dat is niet altijd een gezonde situatie. Het kan goed zijn om bij ingrijpende levens keuzes juist wel de tijd te nemen. Voor minder ingrijpende en alledaagse zaken is dit minder handig.

Uitstellen geeft onrust omdat je er, bewust of onbewust, toch mee bezig blijft. Je gaat piekeren en dit kost veel energie. Het leidt je af van waar je mee bezig bent omdat het steeds weer in je gedachte komt. Je slaapt er slechter door. En het duurt vele malen langer voordat je een situatie bereikt die je graag wil.

Door niet te kiezen maak je het jezelf veel moeilijker dan het is. De angst voor het maken van een keuze komt doordat je dan het gevoel hebt dat je er aan vast zit. En als je het ene kiest dat je dan iets anders uitsluit. Op deze manier geef je jezelf niet de ruimte om iets uit te proberen. Juist als je denkt dat je alles in één keer direct “goed” moeten doen, zet je jezelf vast!

Probeer het eens wat lichter op te nemen. Probeer iets uit en weet dat je terug kunt komen op een keuze, dat geeft veel vrijheid. Juist door een stap te maken krijg je meer informatie, informatie die je niet had gehad als je niets had gedaan. En of de informatie nu een bevestiging is of juist een “dit is het niet”, is eigenlijk niet relevant. Je krijgt in ieder geval duidelijk of iets bij je past of niet..

Het andere uiterste continu switchen, zal je geen goed gevoel geven. Eigenlijk is dat ook een vorm van uitstellen, omdat je een stapje doet en dan snel weer terug gaat, je doet weer een stapje en gaat dan weer terug, zo kom je ten slotte niet vooruit. En je maakt jezelf voor je omgeving nog ongeloofwaardig ook.

3 Tips voor minder keuzestress:

  1. Zet je intuïtie in. Uit onderzoeken is gebleken dat je keuzes vooral op een  onbewust niveau plaats vinden. Je verstand speelt daar een veel kleine rol in dan je wellicht denkt;
  2. Hoe voelt het? Schrijf op welke mogelijkheden er zijn, en stel je vervolgens e alle mogelijkheden één voor één voor. Schrijf op wat je daarbij voelt qua emoties en lichaamservaringen. Dit geeft je veel onbewuste informatie;
  3. Zet de eerste stap, welke stap dan ook. Je hoeft niet de hele trap te zien, neem gewoon de eerste tree. En ervaar.

“Had ik het maar eerder gedaan!”, vertelde een klant me. Ze zat in een relatie waar ze niet happy in was. Haar partner zei van alles tegen haar waardoor ze steeds onzekerder werd. Dit was echter zo geleidelijk gebeurd dat ze dit niet echt gemerkt had. Ze twijfelde aan zichzelf en haar eigenwaarde. Door samen op zoek te gaan naar de kern van haar stress kwam ze erachter dat het te maken had met een beslissing die ze te lang voor zich uit had geschoven. Ze nam de eerste stap door even een tijdje op zichzelf te wonen en zo ontdekte ze wat ze echt wilde en goed voor haar was. Ze verbrak de relatie en daarna zei ze tegen mij: “Had ik het maar eerder gedaan!”

Dus bespaar jezelf het gepieker, de stress en nachtrust. Let op je gevoel en je intuïtie en zet een eerste stap. Het uitstellen van je keuze brengen je juist onnodig stress en houd je onnodig lang van jouw doel of gewenste situatie af.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out aan meer rust en meer energie zodat ze hun potentieel kunnen leven en weer kunnen genieten.)

N-balans.nl

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.