Stel jij jezelf realistische doelen of ben je de hele dag druk bezig om al je doelen op elke gebied in je leven te behalen? Op het gebied van werk, gezin, huishouden, sport, sociale contacten en hobby’s. Als je achter alles aan rent raak je snel in de stress, alles moet gedaan worden en je hebt maar 1 paar handen en er zitten maar 24 uur in een dag.
Zo blijven er elke dag weer taken liggen. Je doet heel erg je best om alles te regelen en uit te voeren, je werkt je een slag in de rondte en hebt nog steeds het gevoel dat niet alles klaar is. Je maakt lijstjes om te zorgen dat je niets laat liggen, en toch lukt het je niet. Je wilt de dingen die je doet graag zo perfect mogelijk doen, maar dat lukt zo niet.
Dit kost je stress, je bent moe, je kunt niet meer genieten, en je hebt geen tijd voor de dingen die je eigenlijk graag zou willen doen. Je staat al moe op omdat je slecht in slaap komt of niet goed doorslaapt. Je denkt dan aan alles wat je nog niet gedaan hebt en de volgende dag “moet” doen. Je komt er niet aan toe om eens een boek te lezen, een wandeling te maken, met een vriend of vriendin af te spreken, een leuke film te kijken, of vul het zelf maar in…. Als je hier te lang mee doorgaat gaat dit ook nog ten koste van jouw gezondheid.
Je stelt jezelf onrealistische doelen. Als je het gevoel hebt dat alles NU moet gebeuren, dat je alles zelf moet doen en dat je alles perfect wilt doen, maakt je het jezelf onnodig lastig. Je kunt niet altijd alles perfect doen, niet alles hoeft NU klaar en je hoeft niet alles zelf te doen.
Vraag je af wat echt belangrijk voor je is en stel jezelf realistische doelen. Maak voor jezelf een lijst met minimaal zeven levensgebieden. Gebieden in jouw leven die echt belangrijk voor je zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan werk, gezin, familie, vrienden, woonomgeving, hobby/vrije tijd en sport/beweging. Probeer of je alles wat je dagelijks doet onder deze categorieën kunt laten vallen. Als dat echt niet lukt maak je er nog eentje bij. Zet deze op volgorde van belangrijkheid. Ga uit van je eerste gevoel bij het bepalen van de volgorde. Het belangrijkste komt bovenaan.
Besteed je dagelijks gezien de meeste tijd aan jouw nummer één? Let de komende week op of je in je dagelijkse leven ook prioriteit geeft aan die levensgebieden die bij jouw hoog op je lijst staan.
Niet alles is even belangrijk. Als je denkt dat alles even belangrijk is, is het lastig om keuzes te maken, en is het dus ook lastig om realistische doelen te stellen. Hierdoor krijgen de levensgebieden die je echt belangrijk vind te weinig ruimte. En dit levert stress op en een ongelukkig gevoel. Durf om hulp te vragen, als anderen je bepaalde taken uit handen kunnen nemen, wees dan niet te trots om te vragen of ze jou willen helpen.
Perfectie versus goed genoeg. Als jouw woonomgeving ergens onderaan jouw lijst staat, betekend dit dat je niet elke dag de vloer hoeft te dweilen. Of als jouw vrienden bovenaan staan zorg dan ook dat je zeer regelmatig contact hebt met ze. Heb je een volgorde bepaald, ga dan ervaren of dit goed voelt voor jou. Voelt het niet goed, pas dan de volgorde aan. Zo kun je gaande weg ontdekken welke levensgebieden het belangrijkste zijn voor jou.
In 7 stappen realistische doelen bepalen en stress besparen
- Maak een lijst. Maak voor jezelf een lijst met minimaal zeven levensgebieden.
- Bepaal volgorde. Zet de levensgebieden op een volgorde die voor jou belangrijk is. Het belangrijkste komt bovenaan.
- Check. Besteed je de meeste tijd aan nummer één?
- Let op. Let een week lang op of in je dagelijkse leven ook prioriteit geeft aan de levensgebieden die bij jou hoog op je lijst staan.
- Vraag hulp. Durf om hulp te vragen, als anderen je taken uit handen kunnen nemen die voor jou minder belangrijk zijn,
- Goed genoeg. Weet dat de dingen niet perfect hoeven, soms zijn dingen goed genoeg.
- Pas aan. Heb na een tijd het gevoel dat de volgorde toch anders moet? Pas dan de volgorde aan. Zo kun je gaande weg ontdekken welke levensgebieden belangrijk zijn voor jou.
Een klant van mij maakte vaak lijstjes met alle dingen die zij wilde doen. Het gaf haar meestal veel stress, en een slecht gevoel als zij niet alles af kreeg wat er op dat lijstje stond. Op dat lijstje stonden al haar wensen en ze vroeg zich niet af welke dingen er belangrijk voor haar waren. Door de opdracht met de levensgebieden te doen werd haar duidelijk dat ze veel tijd op een dag besteedde aan dingen die ze helemaal niet belangrijk vond. Het werd haar duidelijk waar haar prioriteit lag en ze ging van af dat moment andere keuzes maken. In haar geval kwam dat er op neer dat ze minder tijd aan het huishouden ging besteden en meer tijd aan haar gezin. Daarnaast realiseerde ze zich dat de dingen perfect willen doen haar te veel tijd kostte, en dat een tandje minder perfect ook goed genoeg was.
Dus, wat vind je echt belangrijk? En pas daar je tijdsbesteding op aan. Hoe rekening met de hoeveelheid tijd die beschikbaar is, zodat het realistisch is. Op deze manier zet jij jezelf niet langer onder druk en maak je tijd voor ontspanning. Je hebt minder stress en voelt je prettiger omdat jij je bezig gaat houden met de dingen die echt belangrijk voor je zijn!