Relaties

7 verschillende manieren van ontrouw in een relatie

7 verschillende manieren van ontrouw in een relatie

Wanneer mensen het hebben over ontrouw in een relatie dan is het eerste wat in je opkomt ‘vreemdgaan’. Maar relatietherapeute Christine Wilke heeft in haar praktijk ervaren dat er ook andere, mindere voor de hand liggende, manieren zijn om ontrouw aan elkaar te zijn.

Onderstaand zie je 7 voorbeelden waarop mensen eigenlijk ontrouw aan elkaar zijn zonder het zelf te beseffen.

1 Je zet de kinderen altijd op de eerste plek
Wie komt er in je leven op de eerste plaats, je kinderen of je partner? Natuurlijk komt de zorg voor de kinderen op de eerste plaats, maar door te veel de focus op je kinderen te leggen geef jij je partner wellicht wel erg weinig van je energie en tijd. Otto Collins, relatiecoach, zegt hier het volgende over: “Je denkt misschien dat door je samen op de kinderen te focussen jullie band sterker wordt maar dit is niet altijd het geval. Jij en je partner kunnen op deze manier als geliefden uit elkaar groeien, je houdt van elkaar maar jullie voelen je beiden niet meer geliefd”. Probeer daarom je relatie niet te verwaarlozen als er kinderen komen en probeer tijd en energie in elkaar te bijven stoppen.

2 Je bent je parter niet trouw door andere mensen in vertrouwen te nemen
Je partner zou de gene moeten zijn die jij vertrouwt, waar je heen gaat als er dingen zijn. Wanneer je merkt dat je emotioneel open bent naar iemand anders, vooral iemand tot wie jij je aangetrokken voelt, dan bevind jij je op glad ijs. Vooral als jij je soms ook nog eens negatief uitlaat over je partner tegenover die andere persoon. Wanneer je partner niet meer naar jou gaat om dingen te delen maar naar een andere persoon en hij of zij een intimiteit creëert met iemand anders dan voelen we ons in de steek gelaten.

3 Je zit de hele dag op je telefoon
Het maakt niet uit of je door belangrijke mails van je werk gaat of dat jij met je vrienden in een what’s app groep zit, wanneer jij een groot deel van je tijd op je telefoon zit terwijl je met je partner samen bent dan geef je een signaal af; ik zou mijn tijd nu met jou kunnen doorbrengen maar ik zit liever op mijn telefoon.

Iedereen zit wel eens op zijn telefoon, maar vraag jezelf van tijd tot tijd wel af of je meer tijd besteedt aan je telefoon of tablet dan aan je partner.

4 Je bent niet trouw als het gaat om financiën
De aankopen die je stiekem hebt gedaan met je creditcard komen uiteindelijk wel aan het licht en wanneer het uitkomt dan betekenen stiekeme dingen vaak moeilijkheden. Uit een studie uit 2011 bleek dat in 68% van de gevallen financiële ontrouw een negatieve impact op de relatie had. 16% van de relaties eindigden zelfs om deze reden. Wanneer jij financiële informatie achterhoudt als je de financiën samen deelt met je partner dan levert dit een vertrouwensbreuk tussen jou en je partner op.

5 Je brengt meer tijd met je vrienden door dan met je partner
Het is belangrijk om tijd los van je partner door te brengen, het hebben van je eigen hobbies en vrienden is positief. Maar het wordt minder wanneer jouw partner het gevoel heeft dat hij of zij altijd op de tweede plaats komt.

6 Je praat over je partner tegen anderen
Je hebt misschien het gevoel dat je hart luchten over de irritante gewoontes van je partner tegen je vriendinnen geen kwaad kan, maar toch is het elke keer een klein stukje vertrouwen wat je schendt. Relatietherapeute Susie Collins zegt hierover: “Mijn echtgenoot en ik hebben 1 regel: we zeggen of doen nooit iets wat we ook niet zouden zeggen of doen wanneer onze partner er wel bij zou zijn”.

7 Je sluit je af voor je partner
Je partner buitensluiten, jezelf terugtrekken uit een gesprek of discussie in plaats van er samen over te praten, kan zeer schadelijk zijn voor je relatie. Wanneer een partner zichzelf terugtrekt en zegt dat er niets aan de hand is terwijl er duidelijk wel wat aan de hand is kan zeer pijnlijk en hulpeloos voor de ander zijn. Je voelt je in de steek gelaten door je partner omdat hij of zij de macht heeft om jouw compleet buiten te sluiten. En wanneer je partner niet over dingen kan praten ga je dingen bedenken of aannemen en dan ga je vaak van het ergste uit, wat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Huffingtonpost