Het kan soms moeilijk zijn om te weten of je je in een toxic werkomgeving bevindt of niet. Je neemt aan dat een dergelijke omgeving normaal is en na een tijdje leer je hoe je ermee om kunt gaan. Of je kunt het gevoel hebben dat het probleem bij jou ligt en ook arbeidsconflicten kunnen in zo’n omgeving makkelijk ontstaan.
Het definiëren van een werkomgeving die niet goed voor je is kan lastig zijn, omdat er veel kenmerken zijn die het zo kunnen maken. Daarnaast kan één omgeving verschillende effecten hebben op mensen, afhankelijk van hun werkgeschiedenis, triggers en werkstijlen. Dat gezegd hebbende, zijn er een paar gemeenschappelijke kenmerken van toxic werkplekken. Hoewel dit zeker geen volledige lijst is, zou het een goed beginpunt moeten zijn voor iedereen die wil begrijpen of ze zich in een toxische omgeving bevinden. Want weten dat het niet aan jou ligt geeft je kracht en zorgt ervoor dat je misschien stappen onderneemt. Bijvoorbeeld wanneer je het bedrijf verlaat en ervoor kiest om een arbeidsrecht advocaat in te schakelen die aan jou kant staat en jou kan bijstaan.
Hier zijn enkele tekenen om op te letten:
1 Er zijn geen grenzen rond werk
Toxische culturen normaliseren en verheerlijken vaak een gebrek aan gezonde grenzen en moedigen je aan om werk boven alles te stellen. Het management kan zichzelf tot een burn-out en uitputting drijven en verwachten dat hun teams hetzelfde doen. Misschien verwachten ze dat werknemers net zo laat blijven als zijzelf op kantoor, of reageren op berichten en e-mails op alle uren van het weekend.
2 Collega’s vertrouwen elkaar niet
In een toxic werkomgeving is het gebrek aan vertrouwen tussen collega’s voelbaar. Bijvoorbeeld een organisatie waar de kantoren van het managementteam naar de bureaus van de werknemers gericht zijn, zodat ze de activiteit op de werkvloer kunnen monitoren. Of het kan een werkomgeving zijn waar managers hun directe ondergeschikten voortdurend pingen om te controleren wat ze doen.
3 Er is geen ruimte om fouten te maken
Er is geen ruimte om een fout te maken en ervan te leren. Als je een fout maakt, dan ben je de pineut. In een dergelijke omgeving beginnen mensen alles te doen om te voorkomen dat ze de schuld krijgen. Zoals het niet delen van werkgerelateerde informatie met teamgenoten of het onder de bus gooien van collega’s wanneer er iets misgaat. Juist ook het voor de bus gooien van collega’s is iets om voor op te passen. Misschien is het zelfs een goed idee om van te voren contact op te nemen met een arbeidsrecht advocaat om eens te bespreken wat jouw rechten zijn wanneer zoiets gebeurt.
4 Mensen behandelen elkaar met minachting
Minachting—een sleutelbegrip in de definitie van toxische relaties van psycholoog John Gottman—komt ook voor in toxische werkomgevingen. Bijvoorbeeld een baas die met zijn of haar ogen rolt als je iets zegt of niet ingaat op jouw suggesties om ze wel op te pakken als iemand anders deze noemt.
5 Relaties tussen collega’s zijn niet gezond
Je kunt vaak de emotionele gezondheid van een werkplek beoordelen door te kijken naar hoe mensen binnen die werkplek met elkaar omgaan. Lachen en kletsen ze samen terwijl ze hun ochtendkoffie zetten, of kijken de meeste mensen nors en typen ze alleen maar? Ook wanneer relaties tussen collega’s niet goed zijn, liggen werkgerelateerde conflicten op de loer. Zeker een rode vlag om op te letten dus.
6 Er is geen ondersteuning voor groei van werknemers
Veel mensen in toxische werkplekken moeten het zelf uitzoeken omdat er geen mentorschap of ondersteuning is om hen te helpen groeien. Virtueel is dit erger geworden omdat het veel makkelijker is om los te raken van je manager of team. En dit eist een zware tol, vooral op instapniveau werknemers—die in een dergelijke werkplek aan hun lot worden overgelaten, wat leidt tot demotivatie en desillusie.
7 Mensen voelen zich gaslighted
Wanneer iemand je gaslighted, laten ze je twijfelen aan je eigen gevoelens, percepties of gezond verstand. Zo was er eens een manager die projecten aan een persoon en haar teamgenoten toewijst met een specifiek doel en methode in gedachten. Maar wanneer het tijd was om te evalueren, vroeg deze manager waarom het project op die manier was gedaan en veranderde de doelen, vaak volledig haar oorspronkelijke brief vergetend of verkeerd herinnerend. Het resultaat: de teamgenoten en die persoon liepen weg met twijfels over hun vaardigheden en, na verloop van tijd, begonnen ze het werken in dat team geheel te vrezen.
8 Mensen ervaren fysieke symptomen van werkstress
In een toxic werkomgeving kan mentale stress je fysiek gaan beïnvloeden. Je kunt het gevoel hebben dat je lichaam en hersenen op scherp staan—en dat klopt, want onze hersenen scannen constant op bedreigingen—en voor je hersenen ben je in gevaar.
In vecht- of vluchtmodus blijven gedurende een lange periode kan je langdurige fysieke gezondheid beïnvloeden. Hierdoor kun je enkele van de meer voorkomende symptomen van stress, angst of depressie beginnen te ervaren. De kans is groot dat je uiteindelijk thuis komt te zitten met een burn-out met alle gevolgen van dien.
9 Mensen zijn niet betrokken en het verloop is hoog
Binnen een toxic werkomgeving beginnen werknemers mentaal af te sluiten en los te raken van het werk, hun team en het bedrijf in het algemeen. Na verloop van tijd beginnen mensen in een hoog tempo toxische werkplekken te verlaten. Hoog personeelsverloop is zeker een goed teken en zeker niet als dit samen gaat met arbeidsconflicten.