Steeds meer mensen hebben zorgen over geld of hebben problemen met geld. Dat noemen we ook wel financiële-stress of geldstress. Doordat de inkomsten zijn gedaald of de kosten zijn gestegen kunnen zij hun rekeningen niet meer betalen.
In 2005 had 6 procent van de 9 miljoen Nederlanders, die zijn geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) een betalingsachterstand, in 2014 is dat bijna 9 procent. Totaal hebben 771.000 mensen nu te maken met een financiële achterstand.
Er zijn verschillende situaties waardoor inkomen of uitgaven kunnen wijzigen. Bijvoorbeeld als jij jouw baan kwijt raakt en je in de WW komt. Maar ook door een scheiding kan jouw inkomen fors achteruit gaan. Extra kosten kunnen ontstaan door: kinderen die gaan studeren of reparaties aan je auto of huis die veel hoger uitvallen dan je kunt betalen. Of je komt in de financiële problemen doordat jouw maandelijkse kosten blijven stijgen.
Er ontstaan spanningen als je langere tijd geldproblemen hebt. Die spanningen uiten zich bijvoorbeeld doordat je moeilijk in slaap valt, of regelmatig wakker wordt. Door spierpijnen, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, duizeligheid, of een hoge bloeddruk. Zorgen over geld geven ook vaak relatieproblemen, omdat je door de geldstress sneller emotioneel reageert. Sommige mensen worden depressief, hebben moeite met hun concentratie en voelen zich opgejaagd. En als mensen zich schamen voor hun geldprobleem, trekken ze zich vaak terug en raken ze geïsoleerd.
Je vindt het misschien niet leuk of lastig om jouw geldzaken op orde te krijgen. Het kan zijn dat je er niet vrolijk van wordt om je in jouw geldzaken te verdiepen. Weet dat het nu nodig is hier aandacht en tijd voor te maken zodat je daarna weer zonder geldstress kunt leven.
Waar begin je bij geldstress? Zorg dat je zo snel mogelijk overzicht hebt. Pas dan weet je of jouw geldstress terecht is, of dat het slechts een onjuist gevoel is.
De struisvogel techniek werkt niet. Als jij je kop in het zand steekt wordt het mogelijke geldprobleem alleen maar groter, of je maakt je onnodig zorgen. Hoe eerder je ingrijpt als dat nodig is, hoe eenvoudiger het is om op te lossen.
In 5 stappen uit je geldstress
- Maak een overzicht, zodat je weet wat alle inkomsten en uitgaven zijn. Je weet dan ook wat je maandelijks te kort komt of over kunt houden. LET OP: Dit is de 1e stap, niet de totale oplossing!
- Geldstress reëel? Je kunt ook geldstress hebben terwijl je voldoende geld hebt. Daar kan ik je mee helpen, want het is zonde als je rond blijft lopen met onnodige geldstress.
- Zorg voor balans. Onderzoek serieus waar en of je inkomsten en uitgaven kunt aanpassen.
- Indien nodig tref je regelingen. Bij betalingsachterstanden willen bedrijven vaak meewerken aan een betalingsregeling, dat is ook in hun voordeel, dus bel ze op of stuur ze een mail of brief.
- Verander gedrag. Het is eenvoudiger om de getallen van jouw inkomsten en uitgaven aan te passen dan het gedrag wat aangepast moet worden om te zorgen dat het ook werkelijkheid wordt. Meestal is het lastig om dit alleen te doen. Zoek hiervoor professionele hulp.
Ik had een klant die haar rekeningen niet meer kon betalen en last had van geldstress. Ze had al een tijdje geprobeerd het ene gat met het andere te dichten. Toen dat niet langer werkte, nam ze mij in vertrouwen. Ik hielp haar een overzicht te krijgen van haar inkomsten en uitgaven en adviseerde haar om regelingen te treffen met de schuldeisende bedrijven. Ze was verbaasd hoe gemakkelijk dat ging, terwijl ze er zo tegenop had gezien. Toen pakten we haar impulsieve koopgedrag aan, dat koste iets meer tijd. We losten haar stress op en pasten haar denkpatroon aan. Daardoor gaat het nu goed met haar. Ze heeft beter na leren denken over haar uitgaven en heeft maandelijks haar betalingsachterstand betaald. Ondanks dat ze het moeilijk vond om hier hulp voor te zoeken is ze blij dat ze dat heeft gedaan en is ze ondertussen na een jaar schuldenvrij.
Dus als je last hebt van geldstress, maak een overzicht. Onderzoek hoe reëel het is, zorg voor balans, tref indien nodig een regelingen en verander jouw gedrag. Steek je kop niet in het zand, daar wordt het probleem alleen maar erger van. Pak jouw geldstress aan zodat je weer in alle rust van je leven en van je geld kunt genieten.