Je denkt misschien dat mensen van je houden, ondanks je gebreken. Maar sommige dingen die jij ziet als gebreken maken je juist aantrekkelijk! Onderstaand zie je 5 “gebreken” waarvan het wellicht tijd is dat je ze gaat accepteren omdat ze je aantrekkelijker maken.
1 Je voelt je snel gegeneerd
De uiterlijke kenmerken van schaamte zijn voor onszelf vaak genanter dan de reden die er voor heeft gezorgd dat jij je ergens voor schaamt. Sommige mensen vinden deze signalen zo vreselijk dat ze zelfs bereid zijn om zich te laten opereren zodat ze niet meer blozen of in zweet uitbreken. Maar hoe vervelend het ook kan zijn voor jezelf, het blijkt toch dat andere mensen het juist aantrekkelijk vinden als jij tekenen van schaamte laat zien. Uit een studie die gedaan is naar schaamte blijkt dat mensen die tijdens dit onderzoek hun schaamte toonden door bijvoorbeeld snel te blozen ingeschat werden als meer genereus, betrouwbaar, meewerkend en tevens wilden mensen graag tijd me ze doorbrengen. Dus in plaats van schaamte te zien als een zwakte werd schaamte door de deelnemers gezien als iets positiefs.
2 Je hebt de neiging om te veel over jezelf bloot te geven
Wanneer je te veel persoonlijke informatie deelt met de verkeerde mensen of in een verkeerde omgeving kan dit verkeerd uitpakken. Maar de neiging om jezelf snel bloot te geven is niet direct de slechtste eigenschap wanneer je nieuwe relaties aan wilt gaan of wanneer je bestaande relaties wilt verdiepen.
Persoonlijke informatie over jezelf delen is een belangrijke manier om intimiteit met iemand te creëren. Van oppervlakkige naar meer diepere gespreksonderwerpen gaan kan spannend zijn. Want op dat moment ben je kwetsbaar maar hoe ongemakkelijk het op dat moment misschien voelt, jezelf openstellen breekt muren tussen mensen en het staat een relatie toe om te groeien.
Mensen die niet bang zijn om zich kwetsbaar op te stellen, hebben meer kans op het hebben van betekenisvolle relaties – romantisch of niet – omdat ze zo open zijn.
3 Je houdt van roddelen
Hoewel roddelen soms pijnlijk kan zijn kan het ook goed zijn. Informatie delen over onoprechte vriendschappen of oneerlijke collega’s kan handig zijn. Het kan de potentiële slachtoffers beschermen en het kan mensen weerhouden om gedrag te vertonen waarover men kan roddelen. Op deze manier roddelen kan mensen dichter tot elkaar brengen en een vertrouwensband creëren. Maar helaas kunnen negatieve roddels dit ook bewerkstelligen, het kan je ook dichter tot elkaar brengen op een ‘zij’ tegen ‘ons’ manier. Maar deze vertrouwensband zal vaak niet lang duren omdat alle partijen bang zijn om het volgende onderwerp van de roddels te worden.
4 Je bent een kluns
Wanneer jij iemand bent die drinken over zichzelf heen gooit, restjes eten op je gezicht hebt zitten zonder dat je het door hebt of struikelt over je eigen voeten, wees niet bang; onderzoek wijst uit dat door dit gedrag mensen je een warm hart toedragen. Blunders maken ons menselijk, zeker voor de personen die men als superieur ziet. Zo lang jij jezelf over het algemeen prima staande kan houden is een blunder hier en daar geen probleem, het is zelfs zo dat mensen zich hierdoor meer bij jou op je gemak voelen en zichzelf kwetsbaarder durven op te stellen.
5 Je bent altijd eerlijk
Te veel eerlijkheid kan soms lastige situaties veroorzaken, maar het laat mensen ook zien dat ze erop kunnen vertrouwen dat jij eerlijk tegen ze zal zijn, ook als de waarheid niet zo prettig is. Onderzoek suggereert dat mensen die altijd eerlijk zijn, in plaats van dat ze zeggen wat anderen willen horen, vaak betere relaties hebben en in het algemeen gelukkiger zijn. Door eerlijk te zijn over hoe jij je voelt kan meer discussies veroorzaken dan wanneer je doet alsof alles prima is, maar je negatieve emoties uiten hoeft niet slecht te zijn voor een relatie en (afhankelijk van de omstandigheden) kan een relatie juist sterker maken.
Eerlijkheid is in sommige situaties misschien niet gepast, weten waar je de grens moet trekken is belangrijk, maar eerlijke mensen zijn over het algemeen goede vrienden en partners.
Laat een reactie achter