Relaties Single

9 redenen waarom het je niet lukt om een relatie te hebben

9 redenen waarom je nog single bent

Is het mogelijk dat je nog single bent omdat je zelf iets doet waardoor je geen relatie hebt? Hoewel jij misschien zelf het gevoel hebt dat je klaar bent voor de liefde, zijn er manieren waarop we onszelf saboteren als het gaat om relaties aangaan.

Herken jij jezelf misschien in één of meerdere van de onderstaande redenen?

1 Je hebt weinig zelfvertrouwen
Weinig zelfvertrouwen kan een reden zijn waarom je nog single bent. Het is moeilijk om van iemand te houden voordat je kunt zeggen dat je ook van jezelf houdt. Focus eerst een tijdje op jezelf, zie in dat jij een prachtig mens bent en kijk dan eens naar het hebben van een relatie.

2 Je bent bang voor wat er gebeurt als je de juiste persoon vindt
Angst komt vaak voor als reden waarom mensen nog single zijn. En dit keer is het de angst om een relatie te vinden die juist wel werkt. Sommigen zijn bang om hun vrijheid kwijt te raken of ze zijn bang om zich aan iemand te binden. Soms is het juist de angst voor succes en geluk dat ervoor zorgt dat je nog geen geluk hebt gehad in de liefde.

3 Je moet nog helen van de pijn uit je jeugd
Psychologen noemen de manier waarop je en relatie hebt je ‘hechting stijl’. Ze zeggen dat de manier waarop jij omgaat met je partner is gebaseerd op de manier waarop jij hebt geleerd om lief te hebben als kind. Als je kindertijd niet zo gelukkig was dan kost het werk om hier overheen te komen en te helen voordat je relaties als volwassene kunnen werken.

Psychologen van de Texas A&M University die 144 stellen bestudeerden zagen dat de personen die een angstige of vermijdende hechting stijl hadden, meer negatieve en minder positieve emoties voelden als ze terugkeken naar hun kindertijd. Terwijl partners met een zekere hechting stijl de mensen waren die juist meer positieve dan negatieve emoties hadden als ze terugkeken naar hun kindertijd.

4 Je hebt strikte deal breakers
Onthoud dat niemand perfect is. En alleen omdat iemand witte sokken draagt, niet van wijn houdt, geen flitsende carrière heeft of het leuk vindt om te gamen kun je die persoon niet direct afserveren. Kijk wat verder dan je neus lang is en houd je niet zo strict vast aan jouw ‘regels’. Probeer je te focussen op de positieve aspecten van je date.

5 Je standaard is te hoog
Ben je opzoek naar advocaat van ongeveer 40 jaar die niet eerder is getrouwd, geen kinderen heeft, een mooi huis heeft en in het bezit is van een goed lichaam? Als je iemand zoekt die te hoog gegrepen is voor jou of die niet inziet welke waarde jij aan de relatie kunt toevoegen dan kan dit een reden zijn dat je nog geen relatie hebt. Kijk eens wat verder dan de ‘perfecte’ man of vrouw.

6 Je bent in het verleden gekwetst
Je zit vast in een negatieve spiraal van spijt en bitterheid over je vorige relaties. Waardoor je nu geen nieuwe relatie kunt vinden. Maar wees eens eerlijk, wie wil er een relatie met iemand die alleen op het negatieve gefocust is? Probeer te leren van de ervaringen uit je verleden, laat ze los en stel je zelf open voor nieuwe positieve ervaringen.

7 Je bent verliefde op iemand die niet single is
Misschien verlaat hij of zij zijn of haar partner wel. Maar in de tussentijd verbind jij jezelf aan iemand die niet beschikbaar is. Wat betekent dat jij ook niet beschikbaar bent voor iemand die juist naar jou opzoek is.

8 Je denkt dat je jezelf moet opgeven in een relatie
Je zou nooit je persoonlijkheid hoeven op te geven of te veranderen voor een partner. Laat dit nooit gebeuren en wees klaar voor de mogelijkheid van een relatie waarbij jij jezelf kunt zijn en waarbij je wordt geaccepteerd zoals je bent.

9 Je vindt het moeilijk om iemand te vertrouwen
Jezelf kwetsbaar opstellen met de mogelijkheid dat iemand je pijn doet kan doodeng zijn. Maar als je het risico neemt en het gaat wel goed dan betaalt dit zich dik uit. Om te kunnen liefhebben moet je kunnen vertrouwen, want je kwetsbaar durven op stellen is een vereiste voor het vinden van liefde..