Geluk

8 dingen die ik graag had willen weten toen ik 18 was

18 dingen waarvan ik zou willen dat iemand ze had verteld toen ik 18 was
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

1 Je bent niet de enige die het allemaal niet weet
Ik dacht altijd dat iedereen precies wist waar hij mee bezig was, dat iedereen altijd alle antwoorden wist en dat de meeste mensen gewoon hartstikke zelfverzekerd waren. Omdat ik dit dacht, dacht ik dus ook dat ik de enige was die de helft van de tijd maar wat deed, die worstelde en die onzeker was. Maar iedereen doet, op zijn eigen manier, maar wat. Niemand heeft alle antwoorden en we doen gewoon allemaal ons best, wat mij brengt op het volgende punt:

2 Iedereen doet op zijn eigen manier zijn best
Iedereen, hoe irritant, destructief of provocerend het ook mag lijken, doet altijd het beste wat hij kan gebaseerd op zijn stemming, ervaring en bewustzijn. Het heeft geen zin om boos of gekwetst te zijn als iemand bot, pessimistisch of onbeleefd is. Ik ben niet in de positie om anderen te veroordelen, ik weet niet wat er in hun hoofd of leven speelt. Misschien zou ik hetzelfde reageren als ik hun schoenen stond.

3 Fouten maken is juist goed
Het duurde even voordat ik erachter kwam dat het totaal niet erg is om fouten te maken. Ik wilde alles perfect doen, wat vermoeiend is en niet te doen. Terwijl je juist leert van de fouten die je maakt. Als je onderuit gaat dan doe je het de volgende keer gewoon weer anders. De mensen die het hardste lachen en die je het meest veroordelen op je fouten zijn ook vaak de mensen die zelf niets presteren en die zelf altijd kiezen voor de veilige weg. Fouten zijn geweldige leermomenten!

4 Je bent nooit ‘af’, je groeit altijd
Je bent niet die ene persoon die bepaalde talenten, vaardigheden en gedrag heeft. Je kunt namelijk veranderen. Je kunt dingen leren, talenten ontwikkelen en gedrag aanpassen. Als je gelukkiger wilt zijn kun je met iemand praten of een dankbaarheid-dagboek bijhouden. Als een schrijver wilt worden kun je beginnen met schrijven. Als je een ondernemer wilt worden kun je boeken lezen en cursussen volgen zodat je klaar bent om te ondernemen. We zijn nooit ‘af’ en we het mooie is dat we onszelf kunnen ‘creëren’.

5 Je bent uniek en dat is werkelijk prachtig
Je hoeft niet te zijn zoals anderen, jij mag zijn wie jij bent want je bent prachtig. Je bent uniek, zoals ieder mens uniek is. En het is zonde om jouw unieke en prachtige eigenschappen te verstoppen en om te proberen om iemand te zijn die je niet bent. Je wordt juist gewaardeerd om wie je echt bent. Ooit komt er iemand in je leven die verliefd wordt op wie jij echt bent, dus verstop je niet langer en wees wie je bent.

6 Wees voorzichtig van wie je advies aanneemt
Mensen vinden het heerlijk om advies te geven. Maar er is een dingetje, veel mensen geven geen advies gebaseerd op wie jij bent, maar op wie zij zijn. Hecht niet te veel aan de mening en het advies van anderen, durf op jezelf te vertrouwen. Je weet het diep van binnen echt wel, luister naar jezelf!

7 Het leven is nu
Je zorgen maken over de toekomst of piekeren over het verleden, het is zo zonde van je tijd. Je leeft nu, vergeet dat niet. Leer van de fouten uit het verleden en bereid je voor op je toekomst. Verzin geen vreselijke scenario’s in je hoofd die waarschijnlijk nooit werkelijkheid worden en blijf niet hangen in de fouten uit het verleden. Geniet van nu, laat de controle los en laat je meevoeren op de stroom van het leven. Het komt wel goed, en zo niet.. dan toch.

8 Kom voor jezelf op
De meesten van ons zijn opgevoed met idee dat we altijd aardig moeten zijn en dat we altijd voor anderen klaar moeten staan. Helaas zijn de meesten van ons daar ook een beetje in doorgeschoten, als in: we staan vooral klaar voor anderen en vergeten onszelf. Maar niet iedereen hoeft je altijd aardig te vinden, het is zelfs geen enkel probleem als mensen je niet aardig vinden. Als mensen je niet juist behandelen mag je best voor jezelf opkomen, je hoeft niet altijd de lieve vrede te bewaren. Sommige grapjes zijn niet leuk en sommige opmerkingen gaan te ver, punt.

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.