Geluk

7 tips voor een betere communicatie in al je relaties

Relaties die je met andere mensen kunnen stressvol zijn. Of het nu een relatie met je partner, familieleden, vrienden of collega is, relaties zijn soms lastig. Iedereen heeft zijn eigen verlangens, gevoelens en zijn eigen manier om deze uit te drukken. Relaties – ook het gebrek aan relaties- kunnen ons raken, uitputten of juist energie geven.

De kwaliteit van een relatie komt vaak neer op de kwaliteit van de communicatie. Begrijpen jullie elkaar? Spreken jullie dezelfde taal? Dan zal jullie relatie waarschijnlijk soepeler verlopen dan de relatie de je hebt met iemand waar je vaak niets van begrijpt. Maar onderstaand vind je 7 communicatie tips die je kunt gebruiken voor elke relatie.

1 Leer om stil te zijn
Sta de persoon met je communiceert toe om zijn of haar gedachtes en gevoelens met je te delen zonder dat die gene wordt onderbroken. Probeer jezelf in schoenen van de ander te zien en probeer iemand te begrijpen.

2 Leer om actief te luisteren
Dit betekent dat je echt betrokken bij het gesprek moet zijn. Interesse tonen in wat de ander te zeggen heeft. Niet alleen maar aanwezig zijn en aanhoren. Luister naar de ander zonder over jouw antwoord na te denken, laat het gewoon op je inwerken. En wees niet bang om vragen te stellen om zo meer te weten te komen. Goede vragen bemoedigen goede communicatie.

3 Vraag of je het goed hebt begrepen
Wanneer je jouw interpretatie van wat iemand vertelt terug geeft dan betekent dit dat je actief hebt geluisterd en dat je moeite doet. Je mag best vragen of je het goed hebt begrepen, want je hoeft niet alles in 1 keer goed te doen, maar zo geef je in ieder geval je interesse in de ander aan.

4 Heb geduld
Onderbreek de ander niet. Wacht tot de ander is uitgesproken. Als de ander nog niet klaar is om te luisteren dan kun je ‘communiceren’ tot je een ons weegt maar dan zal jouw boodschap toch niet overkomen.

5 Prober de andere persoon niet te overstemmen
Als je zelf merkt dat iemand je onderbreekt, probeer de ander dan niet te overstemmen door harder te gaan praten. Nee ontspan, wanneer jij de ander toestaat om te praten zal de ander dit uiteindelijk ook bij jou doen (behalve als iemand op dat moment helemaal in zijn eigen wereld zit). Je kunt iemand er dan op wijzen door bijvoorbeeld te zeggen: “wat ik net wilde zeggen voordat jij me onderbrak…”.

6 Help de ander ook actief te luisteren
Je kunt dit doen door de ander te vragen of hij of zij je heeft begrepen wat jij net hebt gezegd. Als dit niet zo is dan kun jij je boodschap nogmaals proberen over te brengen.

7 Wees niet bang voor stiltes
Connectie tussen 2 mensen gaat dieper dan alleen maar woorden. Vaak zorgt stilte ervoor dat we ons ongemakkelijk voelen. Maar ontspan, sommige mensen hebben stilte nodig om hun gedachtes op orde te krijgen. Probeer stiltes niet direct op te vullen, stiltes zijn niet eng.