Geluk

7 signalen van een emotioneel volwassen man

Als jouw partner deze dingen doet dan is hij heel bijzonder!

Hier vind je 7 signalen van emotionele volwassenheid bij een man (en doelen om na te streven als je dit wilt bereiken):

1 Bereid zijn tot het hebben van moeilijke gesprekken
Het vermogen om je gevoelens te uiten in een veilige omgeving gevolgd door open communicatie in een liefdesrelatie is een teken van emotionele volwassenheid. Kwetsbare en emotionele gesprekken zijn voor iedereen moeilijk. En helemaal voor mensen die erg gevoelig zijn of die het niet gewend zijn om over hun gevoelens te communiceren.

2 Kwetsbaarheid
Mannen vinden het vaak lastig om over hun emoties te praten omdat ze zich liever niet kwetsbaar opstellen. Of omdat ze het emoties tonen een teken van zwakte vinden. Maar een onderdeel van emotionele volwassenheid is begrijpen dat je om je kwetsbaar op te stellen kracht nodig hebt. Het is niet erg als iemand je onzeker of bang ziet. Breek door je ego en probeer comfortabel met je kwetsbaarheid te zijn.

3 De acceptatie van gevoelens en emoties
Emotioneel volwassen mannen verstoppen zich niet voor hun emoties en onderdrukken ze niet. In plaats daarvan verwelkomen zij ze. Ongemak is een fantastische leermeester. Je gevoelens doen je echt geen kwaad en voor je gevoelens wegrennen zal je een ongemak geven wat nog langer duurt.

4 Ruimte creëren voor hun partner
Emotioneel volwassen zijn betekent dat je ruimte creëert voor jouw partner. Door er te zijn en door open te staan voor conversaties. Het betekent dat je blijft als je eigenlijk het liefst weg zou willen rennen. Het betekent dat je niet oordeelt of niet toegankelijk bent wanneer iemand je nodig heeft.

5 Bewustzijn van schadelijke patronen
Wanneer het leven je triggert en ongemakkelijke emoties in je los brengt dan kun je dit accepteren en er mee omgaan of je kunt het proberen te negeren wat vaak resulteert in woede of afstandelijkheid. Door ongemak te accepteren als een natuurlijk staat van zijn kun jij je ongezonde patronen doorbreken en kun je leren om om te gaan met lastige situaties die jouw gevoelens triggeren.

6 Luisteren zonder op te willen lossen
We zijn nou eenmaal geen therapeuten (behalve als je er echt eentje bent), dus je hoeft iemand anders zijn problemen niet op te lossen. Je hoeft niets te doen wanneer iemand verdrietig is, behalve luisteren en steun bieden.

Compassie en empathie tonen
Emotionele volwassenheid betekent dat je iemand anders haar gevoelens probeert te begrijpen. Het betekent dat jij je probeert in iemand anders in te leven en dat jij jouw verlangen om gelijk te hebben op dat moment los laat. En dat je jouw partner niet aanvalt op het moment dat zij gevoelens uit die misschien beangstigend zijn voor jou.

Door emotionele volwassenheid kan een relatie groeien. Het betekent dat jij niet bang bent om alle kanten van jezelf te laten zien en dat je in staat bent om te zorgen en om steun te bieden.