Gezondheid

5 Groentes die gezonder zijn als je ze kookt

Groente die nog gezonder wordt als je het kookt

Die oma’s en moeders van ons, die deden het nog niet zo gek met hun gekookte groente. Want hoewel een lekkere salade heerlijk is en een groene smoothie natuurlijk ook hartstikke gezond is, zijn sommige groentes nog gezonder wanneer je eerst kookt.

Boerenkool
Boerenkool is hot en happening. We gooien het ’s ochtends in de blender voor een smoothie, we maken er salades van en zelfs chips. Maar wanneer je boerenkool eerst kookt, zoals onze moeders dat dus al deden, dan is het nog gezonder. Één of twee minuten koken of 15 minuten stomen is het beste.
Recept: Boerenkool curry

Spinazie
Ook zo’n lekkere groente om een salade van te maken. Deze bladgroente zit vol met calcium, ijzer en magnesium. Om het meeste uit je spinazie te halen is het ook voor deze groente het beste om het even kort te koken, de hoeveelheid calcium zal verdriedubbelen.

Champignons
Champignons kun je beter niet rauw eten, maar eerst even bakken of koken. Dit omdat ze dan veiliger zijn om te eten omdat champignons veel bacteriën kunnen bevatten, maar ook omdat ons lichaam champignons rauw niet zo goed verteert.
Recept: Boerenkool risotto met champignons

Wortels
Net als champignons zijn rauwe wortels ook niet makkelijk voor ons lichaam te verteren. Door ze eerst even te koken zorg je ervoor dat ze makkelijk door je lichaam worden verteerd en dat je maximaal profiteert van de caroteen in wortels. Een antioxidant in wortels wat vitamine A bevat en goed is voor je ooggezondheid.
Recept: Kabeljauw met venkel en wortels

Tomaten
We zijn er aangewend geraakt om tomaten vaak koud te eten, lekker in je salade of op je broodje. Maar de hoeveelheid lycopeen in deze fruit (wat kanker kan helpen voorkomen) wordt met 30% verhoogt wanneer je een tomaat eerst verwarmd. Dus geniet maar lekker van die pasta met tomatensaus vanavond!
Recept: Tomatensoep met linzen