Ken je dat? Je eet heel gezond, vindt dat je van jezelf hartstikke goed bezig bent maar als je op de weegschaal gaat staan is er niets af. Of je bent zelfs aangekomen. Er is vaak geen eenduidige reden aan te wijzen waarom iemand aankomt terwijl die persoon toch gezond eet. Want het is niet alleen wat je eet, maar ook hoe veel je eet en wanneer. Zelfs de hoeveelheid slaap heeft invloed op je gewicht. Dus als je zwaarder wordt terwijl je toch gezond eet zijn de redenen hieronder misschien op jou van toepassing.
1 De hoeveelheid is belangrijk
Van sommige dingen weet je dat ze gezond zijn. Fruit, groente, vis of noten zijn gezond. Maar misschien eet je wel te veel fruit of noten, omdat je weet dat ze gezond zijn. Want het is ook niet makkelijk om te stoppen met eten na een klein handje heerlijke amandelen. Maar omdat het gezond is, is het nog niet goed om ongezonde hoeveelheden te eten. Want het is juist, als je wilt afvallen, belangrijk om het bij dat ene handje te houden. Dus eet gezond maar wees je wel bewust van het feit dat ook bijvoorbeeld bananen calorieën bevatten.
2 Houd je metabolisme aan de praat
Je hebt elke dag ongeveer een uur beweging nodig, ook als je gezond eet. Dit betekent niet direct dat je elke dag een uur keihard moet trainen, een wandeling is ook al goed. Als je maar beweegt. Probeer eens 10.000 stappen op een dag te zetten. Je kunt een stappenteller aanschaffen of een app op je telefoon gebruiken. Op dagen dat jij je doelstelling van 10.000 stappen niet hebt bereikt kun je ’s avonds nog een rondje wandelen.
3 Probeer je hormonen in balans te houden
Hormonale disbalans kan er voor zorgen dat het moeilijk is om af te afvallen en in sommige gevallen kan het er voor zorgen dat je zwaarder wordt. Lees meer over de invloed van je hormonen op je gewicht in het artikel: Het hormoon reset dieet
4 Zorg voor voldoende slaap
De kwaliteit en kwantiteit van je slaap zijn net zo belangrijk als het voedsel dat je eet. Studies wijzen uit dat wanneer je niet genoeg slaapt je meer trek hebt in koolhydraatrijk voedsel waardoor je bloedruk, je glucose level en je gewicht kunnen toenemen. Dus zorg dat je slaapkamer een rustige kamer is waarin goed kunt slapen.
5 Eet niet te gehaast en sla geen maaltijden over
Hoe en wanneer je bepaalde voeding eet is belangrijk voor het behouden van een gezond gewicht. Onderzoek toont aan dat mensen die hun ontbijt vaak overslaan vaker overgewicht hebben dan mensen die deze belangrijke maaltijd wel eten. Wanneer je te snel eet kan het zijn dat je meer eet dan je had gepland. Probeer daarom rustig te eten en kauw goed.
6 Kijk eens naar je medicatie
Sommige medicijnen kunnen er voor zorgen dat je gewicht toeneemt. Misschien kun je eens met je dokter gaan praten of de medicijnen die jij neemt te maken kunnen hebben met het feit dat je moeite hebt om een gezond gewicht te behouden of te behalen. Je dokter kan je tips geven over hoe je hier mee om kunt gaan.
7 Probeer stress te vermijden
Stress is ongezond, het kan een hoge bloeddruk, hoge hartslag en het kan vetophoping rondom onze organen veroorzaken. Regelmatig bewegen, een goede nachtrust en meditatie kunnen je helpen om met stress om te gaan. Probeer rustig en mindful te blijven gedurende de dag, vooral als je merkt dat je gespannen wordt. Klik hier voor de voordelen van meditatie.
Probeer gezond te leven en probeer je niet blind te staren op wat je weegschaal je zegt. Het belangrijkste is dat jij je goed in je vel voelt. En onthoud dat jij je geen maatje 38 hoeft te hebben om je goed in je vel te voelen. Zorg goed voor jezelf, eet gezond en beweeg regelmatig, dat is wat belangrijk is!