Pesten kent geen grenzen of leeftijden, het komt overal voor: op school, op de werkvloer, op sportclubs, binnen families en de impact van het pesten kan nog lang na de incidenten voelbaar zijn. Een leraar, psycholoog en crisis-manager hebben hun suggesties over hoe we met pesten om kunnen gaan op papier gezet:
1 Om hulp vragen is geen teken van zwakte
Denk niet dat het iemand laten weten dat je wordt gepest of om hulp vragen een teken van zwakte is of dat je deze situatie zelf aan zou moeten kunnen. Er alleen doorheen gaan is geen teken van kracht, want dit is precies wat de pestkoppen willen. Ze willen dat jij je geïsoleerd en hulpeloos voelt en wanneer ze je in deze in deze positie hebben voelen ze zich aangemoedigd om door te gaan. Dit maakt dingen alleen maar erger. Wanneer je niet om hulp vraagt dan heb je het gevoel alsof niemand je begrijpt wat je doormaakt en dat niemand je kan helpen.
2 Vertellen dat er iemand wordt gepest is geen klikken
Vaak hebben kinderen en volwassenen de angst om een klikspaan genoemd te worden. Maar als je angst voelt om ’s ochtends naar school te gaan of als je met pijn in je buik naar je werk gaat dan moet je dit aan iemand vertellen. Dit is geen klikken, dit is jezelf beschermen.
3 Omgeef jezelf met bondgenoten
Pestkoppen pesten vaak niet als een persoon omgeven is door een groepje mensen. Dus zorg ervoor dat je vrienden maakt, dat er mensen zijn die je vertrouwt. Weten dat er mensen zijn die voor je opkomen als je wordt gepest kan echt helpen.
4 Probeer medelijden te hebben met je pestkop, in plaats van hem of haar te haten
Het is belangrijk om te weten dat pesten geen teken van kracht is maar een duidelijk signaal van zwakte. Als je medelijden kunt hebben met de mensen die je pesten, wat absoluut makkelijk is gezegd dan gedaan, dan kun jij je innerlijke zelf beschermen tegen deze pestkoppen. Weet dat sterke persoonlijkheden nooit iemand zullen pesten.
5 Het is mogelijk om de pestkop in je hoofd te verslaan
Van binnen terugvechten kan net zo belangrijk zijn als van buiten terugvechten. Er is een onderzoek gedaan onder 81 volwassen die politiek gevangen werden gehouden in Oost Duitsland. Ze werden onderworpen aan zowel mentaal als fysiek geweld en tientallen jaren na hun vrijlaten worstelden ongeveer tweederde van de gevangen nog steeds met een post traumatisch stress stoornis. Een derde van de gevangen had hier geen last van, hoe dit kon? De kleinere groep had in hun eigen hoofd teruggevochten. Aan de binnenkant kwamen ze voor zichzelf op en in hun hoofd weigerden ze toe te geven dat ze waren verslagen en ze beelden zich dat ze uiteindelijk zouden winnen.
6 Focus je op alles wat geweldig aan jezelf is, dan zullen anderen dit automatisch ook doen
Als je gepest wordt herinner jezelf dan aan de goede en mooie dingen van jezelf. Jij bent hier om van de wereld een mooiere plek te maken. Omdat je door één persoon wordt gepest betekent het nog niet dat anderen jouw mooie kanten ook niet zien.
7 Als je ooit ziet dat iemand wordt gepest, help deze persoon dan
Dit kan op het moment zelf zijn of achteraf. Je kunt vragen of deze persoon voortaan bij jou komt zitten of je kunt vragen of hij of zij behoefte heeft om erover te praten. Het feit dat je voor iemand opkomt of dat je iemand laat weten dat je hem of haar steunt kan al heel veel doen.
PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl