Gezondheid

6 redenen waarom groentesapjes gezond zijn

6 redenen waarom groentesapjes gezond zijn

Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen aan de groentesapjes zit. En dat is niet zo verwonderlijk; het drinken van groentesapjes is een makkelijke manier om snel je dagelijkse dosis voedingsstoffen binnen te krijgen. We zochten voor je uit wat groentesap zo gezond maakt. 

Groentesap
We weten allemaal dat groenten en fruit gezond zijn en niet in een verantwoord dieet mogen ontbreken. Vruchtensap drinken doen we al decennia lang, het drinken van groentesap nog niet zo lang. Steeds meer mensen zien in dat het drinken van groentesap meer gezondheidsvoordelen biedt dan het drinken van vruchtensap. Een nadeel van vruchtensap is dat het rijk is aan suikers. Dit zijn weliswaar natuurlijke suikers, maar dit neemt niet weg dat dit de nodige calorieën bevat.

Een nadeel van de suikers in vruchtensap is dat deze heel snel door het lichaam worden opgenomen. Indien je een vrucht in zijn geheel eet dan is dit niet zo’n issue. De vezels in het fruit zorgen ervoor dat de suikers niet direct in de bloedbaan komen. De vezels vormen aan de binnenzijde van de dunne darm een gelachtige laag, waar de glucose eerst doorheen zal moet komen.

De snelle opname van suikers zorgt voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Dit is nadelig voor de gezondheid. Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor laaggradige ontstekingen die het risico op chronische ziekten verhogen. Daar komt nog bij dat er in veel vruchtensappen nog extra suikers worden toegevoegd door de fabrikanten van het vruchtensap.

Met groentesap heb je niet de nadelen van de vele suikers. Groentesap is arm aan suikers en verstoord de bloedsuikerspiegel daardoor nauwelijks. Dit is beter voor de gezondheid en maakt het ook makkelijker om een gezond gewicht te behouden (of te behalen).

Groentesap is net zoals vruchtensap erg rijk aan vitamines en antioxidanten. Het is nog rijker aan mineralen en spoorelementen dan vruchtensap. Dit komt omdat groenten veel mineralen en spoorelementen uit de grond halen waarop ze groeien. 

Gezondheid|Groentesap is extreem rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Terwijl het arm aan koolhydraten en suikers is. Er zijn dan ook veel redenen waarom groentesapjes zo gezond zijn.

Reden 1: versterkt het immuunsysteem
Ons immuunsysteem heeft verschillende soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen nodig. Groentesap kan hierin voorzien. Groentesap bevat de volgende vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, foliumzuur, C, E en K. En de volgende mineralen en spoorelementen: kalium, fosfor, jodium, zink, magnesium, calcium, koper, mangaan en ijzer.

Een belangrijke vitamine voor het immuunsysteem is vitamine C (bron). Deze vitamine is in wateroplosbaar. Dit betekend dat het lichaam van deze vitamine geen voorraden in het vetweefsel kan opslaan. Het is daarom belangrijk dat deze regelmatig, via de voeding, wordt verkregen. Groentesap kan hierin uitstekend voorzien. Eén glas groentesap is voldoende om je lichaam te voorzien in de dagelijkse vitamine C behoefte. Een mineraal wat van essentieel belang is voor het immuunsysteem is zink. Ook hieraan is groentesap rijk. 

Reden 2: sterke antioxidantwerking
Ons lichaam is contant bezig met het neutraliseren van vrije radicalen. Deze vrije radicalen ontstaan door zonnestraling, luchtvervuiling en slechte voeding. Vrije radicalen veroorzaken langzaam maar zeker schade aan de lichaamscellen. Hierdoor neemt de weerstand tegen ziekteverwekkers af en loop je ook meer risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Groentesap is rijk aan antioxidanten en maken de vrije radicalen onschadelijk. Hierdoor loop je minder risico op het ontwikkelen van chronische ziekten. 

Reden 3: goed voor de huid
De antioxidanten in groentesap zijn ook goed voor de huid. Zoete aardappelen, wortels, pompoen en broccoli bevatten veel vitamine C en antioxidanten die de vorming van puistjes en acne tegen gaan. Mensen die regelmatig groentesap drinken waarin tomaten, kool, wortelen of radijs is verwerkt ervaren dat hun huid stralender wordt. Groentesoorten die veel vitamine C en E bevatten voorkomen rimpeltjes waardoor de huid langer jong blijft ogen. 

Reden 4: goed voor de hersenen
De antioxidanten in groentesap hebben meer functies. Ze helpen ook bij het gezond houden van de hersenen. De Vanderbilt Universiteit hield in 2006 een onderzoek naar het effect van groentesapjes. Ze lieten de deelnemers aan het onderzoek iedere week 3 of meer porties groente- en vruchtensap drinken. Deze mensen bleken significant minder kans op de ziekte van Alzheimer te hebben dan mensen die 1 maal per week een portie groente- of vruchtensap dronken (bron).

De antioxidanten in groentesap zorgen ervoor dat er minder plaque in de neutrale paden kan vormen. Dit is goed voor het geheugen, de concentratie en het basaal functioneren van de hersenen. 

Reden 5: goed voor de bloeddruk
Groentesap is erg rijk aan kalium. Eén portie groentesap is al voldoende om je lichaam te voorzien in de dagelijkse kalium behoefte. Veel mensen hebben onvoldoende kalium. Dit komt omdat de meeste mensen onvoldoende groenten eten. Kalium is echter van essentieel belang om de bloeddruk te reguleren. Dit doet het lichaam samen met de mineralen natrium en chloride. Natrium en chloride krijgen we meestal te veel binnen, in de vorm van keukenzout. Hierdoor kan de bloeddruk niet goed geregeld worden en wordt de bloeddruk te hoog. Bij een te hoge bloeddruk is het daarom een goede strategie om minder zout te eten en meer kalium. Met groentesapjes kan de kalium inname gemakkelijk worden opgevoerd. 

Reden 6: goede hydratatie
Als we zweten dan gaan er belangrijke mineralen verloren. Mineralen die nodig zijn voor het behouden van goede vochtbalans in het lichaam. Groentesappen bevatten de mineralen, zoals magnesium, kalium en calcium, die nodig zijn voor het bewaren van een gezonde vochtbalans.