1 Focus je op de intentie in plaats van op angst
Onrust en zenuwen komen vaak omdat jij je focust op iets waar je bang voor bent wat zou kunnen gebeuren: “Ik kan dit niet aan” of “Het gaat helemaal mis”. Vraag jezelf in plaats daarvan af: “Wat wil ik dat er gebeurt?” en laat dit je intentie zijn. Bijvoorbeeld: “Ik zou me graag meer ontspannen voelen als ik voor een groep mensen moet praten” voelt stukken beter dan: “Ik ga het vandaag zo verpesten”.
2 Wees je bewust van labels
Labels hebben krachtige manier waarop ze beïnvloeden hoe we ons voelen. Het klassieke Zimbardo experiment is hier een goede illustratie van. Tijdens het onderzoek werden studenten aangewezen om de rol van de bewaker of de gevangene te spelen. En terwijl elke deelnemer wist dat dit ‘label’ maar een spel was speelden beiden groepen hun rol met zo veel overtuiging dat de onderzoekers het onderzoek vroegtijdig moesten stoppen.
Wat dit met jou te maken heeft? Door jezelf als nerveus of angstig te bestempelen zorg je er ook voor dat jij je zo voelt. Natuurlijk kun jij jezelf wel eens zo voelen, maar pas op dat jij jezelf niet labelt als een nerveus persoon.
3 Interpreteer je gevoelens op een andere manier
In plaats van te zien wat jij voelt als nervositeit en onrust kun je het ook zien als opwinding. Dit schijnt in de psychologie een beproefde manier te zijn om jezelf te kalmeren. Denk eens na over de tijd dat je heel erg verliefd was of dat je ergens heel veel zin in had (een vakantie of concert). Hoe voelde je lichaam toen? Zijn dit niet dezelfde gevoelens waar je nu zo’n last van hebt? De volgende keer dat je deze gevoelens hebt kun je ze bestempelen als opwinding omdat je iets gaat ondernemen.
4 Focus je op wat er echt aan de hand is
Nervositeit wordt vaak veroorzaakt omdat je piekert over de toekomst. Gedachtes als: “Wat als dit gebeurt.. of Wat als dit niet gebeurt”. Eigenlijk ben je dan dus de toekomst aan het voorspellen, iets wat helemaal niet kan. Een manier om dit te overwinnen is door je te focussen op het nu in plaats van op de toekomst.
Sta even stil en bedenk je zelf: wat is er momenteel aan de hand, wat is er nu gaande? Focus je op je ademhaling en de sensaties van je lichaam. Er is nu nog niets aan de hand er is geen gevaar en je bent dus veilig. Onderzoek toont aan dat mindfulness helpt tegen zenuwen en onrust.
5 Stop met ‘zou moeten’
Sta eens stil bij hoe vaak jij tegen jezelf zegt dat je iets zou moeten doen: “Ik zou dit nu moeten doen” of “Ik zou in staat moeten zijn om dat nog af te krijgen” of “Ik zou dit nu niet moeten doen”. De woordjes ‘zouden moeten’ zijn veroordelende woordjes die eigenlijk zeggen: “Jij bent niet goed genoeg” of “Je doet het niet goed genoeg”. Wat als je in plaats daarvan jezelf eens een break geeft, wees niet zo streng voor jezelf!
6 Stap uit de stress zone
Stress kun je een cijfer van 1 (helemaal geen stress) tot 10 (het meest gestrest wat je ooit bent geweest) geven. Als je een 7 of hoger hebt dan lukt het al niet meer zo goed om rationeel te denken. Dit is wanneer nerveuze gedachtes je hoofd in kruipen en het van je overnemen. Daarom is het belangrijk om jezelf regelmatig te vragen: “Hoe gestrest ben ik op dit moment?” Als je jouw stress hoger dan een 6 geeft dan moet je stoppen met wat je aan doen bent en wat gezonds gaan doen (naar buiten voor een wandeling, iemand knuffelen, naar je favoriete liedje luisteren, diep in en uit ademen etc). Dit zal niet alleen je hele situatie veranderen, maar het kan de stress ook aanzienlijk verminderen waardoor je dingen weer rationeel kunt zien en benaderen.
Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?