Hoewel aardig zijn en compassie hebben voor anderen mensen fantastische kwaliteiten zijn om te bezitten, bestaat er wel degelijk zoiets als te veel geven. Het is belangrijk om te geven om andere mensen, maar je kunt ook te veel geven en dan gaat het ten koste van jezelf en je eigen geluk.
Onderstaand vind je 5 signalen waaruit blijkt dat je te veel geeft:
1 Mensen maken misbruik van je
Als jij er een gewoonte van maakt om de behoeftes van anderen altijd boven die van jezelf te plaatsen dan gaat dit opvallen. En mensen zullen hier misbruik van maken. Want als mensen even omhoog zitten omdat ze een oppas nodig hebben, hulp nodig hebben bij het opknappen van hun huis, hapjes moeten voorbereiden voor een feestje, of wat dan ook… dan bellen ze de persoon die altijd ja zegt. En kun jij het ze kwalijk nemen? Het is niet erg om af en toe nee te zeggen of om voor jezelf op te komen. De mensen die echt om je geven zullen dit alleen maar waarderen en respecteren.
2 Je verbergt je echte gevoelens
Je houdt je gevoelens of gedachtes voor jezelf omdat jij de enige bent die er zo overdenkt. Je bent bang om je mening te geven als deze anders is dan die van de rest van de groep. Maar je te druk maken over wat anderen van je denken zal je uiteindelijk uitputten. Niet iedereen kan je aardig vinden. Wat je ook doet, de ene persoon heeft het liefste appeltaart en de ander doet een moord voor slagroomtaart, oftewel iedereen is anders en iedereen heeft een andere smaak of mening. Proberen om iedereen gelukkig te houden maakt je stapelgek.
3 Je zet ieders behoeften voor die van jezelf
Alleen als je werkelijk super lief bent dan ben je in staat om constant de behoeftes van anderen voor die van jezelf te laten komen. Maar dit kan vreselijk uitputtend zijn. Hoe moeilijk het ook is, zorg dat jij je grenzen gaat aangeven. Steek tijd en energie in het uitzoeken wat jouw grenzen zijn. Wanneer mag jij van jezelf voor jou kiezen? Als je doodziek op bed ligt en helemaal uitgeput bent? Of al eerder, als je zelf even wilt genieten van het mooie weer, een fijne wandeling of een goed boek, zonder dat je alweer je zieke buurman, je schoonzus met haar baby of op school aan het helpen bent.
4 Je spendeert niet voldoende tijd aan het zorgen voor jezelf
Wanneer je al je tijd besteedt aan het gelukkig maken van andere mensen dan blijft er geen tijd meer over jezelf. Zorg ervoor dat je agenda niet zo vol staat dat er geen tijd meer inzit voor de dingen die jij leuk vindt. En houdt vervolgens je agenda vrij voor de dingen die jij leuk vindt, deze dingen zijn super belangrijk! Daarnaast heb je energie nodig om voor anderen te kunnen zorgen, dus maak tijd om weer op te kunnen laden.
5 Je trekt afhankelijke mensen aan
Als je super lief bent dan kan het ook zijn dat je ‘ten prooi’ valt aan mensen die super afhankelijk zijn. Dit soort mensen zoeken naar mensen die lief zijn en compassie hebben, want op deze manier kunnen zij krijgen wat ze willen. Wees er daarom alert op dat je geen deurmat wordt. Vooral omdat je zelf niet zo in elkaar zit, maar wees je ervan bewust dat er mensen zijn die je helemaal leegzuigen zonder er ook maar iets voor terug te doen. Nee zeggen is niet egoïstisch, het vaak gewoon noodzakelijk. De wereld heeft lieve mensen nodig, maar laat anderen geen misbruik maken van jouw lieve karakter.
Ook interessant: 5 belangrijke lessen voor alle pleasers onder ons