Gezondheid

5 overtuigende argumenten om je ’s ochtends nog een keertje om te draaien

Sneller in slaap vallen
Tessa Brik
Geschreven door Tessa Brik

De hoeveelheid slaap die je nodig hebt hangt af van je leeftijd, gezondheid en van jou als persoon. Zo hebben pubers 9 uur slaap per nacht nodig en dat is best een opgave. Pubers slapen namelijk pas laat in en willen vervolgens de volgende ochtend graag uitslapen. Begrijpelijk maar onhandig. Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je overdag aan voldoende licht wordt blootgesteld je ’s avonds makkelijker in slaap komt? Dat betekent voor de uitslapende puber dat het uitslapen voor onvoldoende licht zorgt waardoor hij/zij ’s avonds moeilijk in slaap komt. Hoe ouder je wordt hoe minder slaap je nodig hebt. Volwassenen hebben tussen de 7-9 uur nodig en ouderen hebben vaak voldoende aan 6 uur.

Voldoende slaap is goed voor je, dat weten we allemaal wel, maar waarom is dat eigenlijk zo goed?

Wanneer je slaapt krijgen je hersenen de kans om alle indrukken en emoties van de dag te verwerken. Hiermee laad je als het ware je psychische accu weer op. Het zorgt ervoor dat je weerbaarder bent tegen stress en prikkels van buitenaf. Met deze wetenschap in het achterhoofd zet ik een vraagteken bij de overtuiging dat meer dan 9 uur slaap per nacht net zo slecht is als te weinig. Persoonlijk denk ik dat een gemiddeld mens goed aanvoelt hoeveel slaap hij/zij nodig heeft.

Toen ik burn-out raakte sliep ik namelijk wel 12 uur per nacht. Op zich niet verwonderlijk als je nagaat dat ik op dat moment de emotionele weerbaarheid had van een aardbei. Inmiddels bijna drie jaar verder slaap ik iedere nacht minimaal 8 uur. En na een weekend met verjaardagen, sporten en andere inspannende en sociale bezigheden? Maak er dan maar gerust 10 uur van.

Ook kun je beter omgaan met een crisis. Heb jij bijvoorbeeld een buurman die met regelmaat besluit om trompet te tetteren in de nachtelijke uren? Meer kans dat je de beste buurman van kalme, duidelijke en respectvolle feedback kan voorzien na een nacht goed slapen. Je bent namelijk minder prikkelbaar en hebt meer geduld.

Terwijl jij slaapt vernieuwen de cellen zich en verstevigt het collageen je huid. Dit gaat de ontwikkeling van rimpels tegen. Mensen die te weinig slapen hebben een verhoogd cortisol in hun bloed dat de werking van collageen tegengaat. Slaaptekort bevordert dus het ontstaan van rimpels.

Voldoende slaap heeft ook een positieve werking op je stofwisseling. Chronisch slaaptekort leidt tot een verstoorde balans tussen hormonen die niet alleen zorgen voor een verstoorde stofwisseling, maar ook voor een toename in eetlust. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor wat ongewenste gewichtstoename.

Als laatste wil ik als sportfan natuurlijk even de relatie tussen sport en slaap benoemen. Waarschijnlijk weet je wel dat slaap je lichamelijke accu oplaadt. Je bloeddruk en hartslag dalen en tijdens je diepe slaap zou je kunnen zeggen dat je spieren in ‘verlammende’ staat zijn. Tijdens deze nachtrust hebben je spieren de tijd om zich weer te herstellen. Hierdoor kun je na een goede nachtrust weer inspanning leveren. Dit geldt ook voor sport. Voldoende slaap zorgt voor optimale sportprestaties en deze sportprestaties zorgen op zijn beurt weer voor beter slapen.

Hoeveel slaap jij? Heb je wel een geprobeerd wat er gebeurd als je een uur meer of minder slaapt? Laat het ons weten op de facebookpagina!

Over de schrijver

Tessa Brik

Tessa Brik