Het is twee uur geleden dat je wat hebt gegeten en je hebt al weer honger, eigenlijk had je dat een uur geleden al. Jij hebt altijd trek en jouw maag lijkt soms wel een bodemloze put. Herkenbaar?
Women’s Health magazine had hier een gesprek over met Pamela Peeke, senior wetenschappelijk adviseur bij Elements Behavioral Health. En zij heeft 3 redenen waarom je altijd honger hebt op een rijtje gezet.
1 Je hebt een snelle stofwisseling
Sommige vrouwen hebben van nature een snelle stofwisseling anderen hebben er hard voor gewerkt, hebben spieren gekweekt en hebben op deze manier hun stofwisseling versneld. En hoe sneller je stofwisseling, hoe meer brandstof je lichaam nodig heeft. Volgens onderzoek van de Universiteit van Vermont hebben 32% van de mensen een stofwisseling die meer dan 8 % afwijkt van het gemiddelde. Door het hebben van een snelle stofwisseling kun je wel 100 tot 400 extra calorieën per dag verbranden, aldus Pamela Peeke. Dat is misschien niet zo veel als je had gedacht, maar het kan wel verklaren waarom jij je bord nog een keer hebt vol geschept.
2 Je eet bewerkt voedsel
Wat is dat dan, bewerkt voedsel? Eigenlijk heel simpel: voedsel wat is bewerkt. Verse groente is niet bewerkt, fruit is niet bewerkt, ongebrande en ongezouten noten zijn niet bewerkt. Vaak zit bewerkt voedsel in een blik of in een zakje en het is door ons mensen in een fabriek bewerkt. Voorbeelden zijn: witbrood, koek, snoep, dressings. Bewerkt voedsel laat je bloedsuikerspiegel stijgen, daarna daalt het heel snel en daardoor voel jij je nog hongeriger dan voordat je al die ’troep’ hebt gegeten (jij hebt waarschijnlijk ook heel snel weer honger nadat je een hamburger bij die grote keten hebt gehaald).
Onderzoek wat is gepubliceerd in het Internationale magazine voor Obesitas toont aan dat voedsel wat veel vet en suiker bevat de stemmings chemicaliën in de hersenen hinderen, wat leidt tot symptomen van depressie en te veel eten. Geraffineerde suiker (suiker wat fabrieksmatig uit volwaardige voedingsmiddelen wordt gehaald) heeft zo’n sterke invloed op het beloningscentrum in de hersenen dat het de meest voorkomende reden is waarom mensen de hele dag door zoveel trek hebben, zegt Peeke. Dus probeer bewerkt voedsel zo veel mogelijk te vermijden en probeer zo veel mogelijk pure producten te eten.
3 Je verwart honger met trek
Sommige vrouwen die altijd honger hebben willen gewoon altijd eten, of ze nou wel of geen honger hebben. “Honger is een primair biologische drang met fysieke symptomen als hoofdpijn, trillen en een rommelende maag”, zegt Peeke. “Trek is een psychotische drang waarbij je trek hebt in bepaald voedsel”, zegt Peeke. Hoewel deze 2 idealiter samen zouden moeten werken is dit helaas niet altijd het geval.