Gezondheid

3 hardlooptips waar je écht blij van wordt

Waarom ik het zo belangrijk vind dat ik eindelijk loyaal ben aan mezelf

Er wordt veel over geschreven en gesproken, maar waarom heb jij het dan nooit kunnen ervaren: de runnershigh. Op deze manier ren je nooit een halve marathon. 

Je hebt de wens meer kilometers te maken om ooit die halve marathon of hele marathon te lopen. Lopers om je heen lijken er geen moeite mee te hebben en tonen zich helemaal happy. Waarom jij dan niet?

Bij jou lijkt die zogenoemde runnershigh niet te werken. De eerste kilometers voel je je gewoon niet oké, en het is iedere keer weer een kwelling om de kilometers uit te breiden. En dat terwijl je wekelijks je looptrainingen afwerkt. Zelfs met krachttraining je beenspieren traint met elastieken van workoutgear.nl

Je hebt al van alles geprobeerd om de ‘zwaarte’ die je voelt, te verminderen. Een week minder rennen. Of helemaal niet rennen. Die halve marathon uit je hoofd zetten. En je hebt om te ontspannen alle yogamatten in je omgeving al gezien. Het heeft allemaal tot niets geleid. Het aantal kilometers uitbreiden blijft lastig en die runnershigh heb je naar het land der fabelen verwezen.  

Wetenschappelijk onderzoek levert inzichten op
Je kunt je flink verslikken in alsmaar meer kilometers proberen te lopen. En dat heeft een aantal oorzaken. Wetenschappelijk onderzoek naar die zogenoemde runnershigh heeft een aantal inzichten opgeleverd die je verder kunnen helpen. Je goed voelen tijdens hardlopen, en vooral tijdens trainingen waarbij je de kilometers gaat uitbreiden, vraagt om precisie. 

Je kunt voorkomen dat hardlopen een kwelling wordt, met deze 3 tips. 

1 Duurloop van twee uur
Weet dat die zogenoemde runnershigh zich pas na een duurloop van gemiddeld twee uur aandient. Hoopvol op vijf kilometer een ‘geluksmoment’ verwachten, kan dan ook tot niets anders leiden dan een teleurstelling. 

2 Comfortabel lopen
Dat goede gevoel bij een duurloop doet zich alleen maar voor als je comfortabel loopt. Dat wil zeggen: in je eigen tempo. Loop je té rustig en een niet al te lange afstand dan komt er geen prikkel die een endorfine-boost veroorzaakt. Die stoffen komen namelijk alleen maar vrij in de vorm van een natuurlijke pijnstiller, als het lijf zich ongemakkelijk gaat voelen. 

En ongemakkelijk betekent ook niet dat je jezelf moet uitputten. Dat is een stap te ver. Als je jezelf uitput door in een te hoog tempo te lopen, wil het niet omdat de pijn dan de overhand neemt. Conclusie: ga voor een stevige, maar niet uitputtende training.

3 Gezonde spanning
Er is nog een lichaamseigen stof die zorgt voor een aangenaam gevoel: endocannabinoïden. Deze stof zorgt voor een kalm gevoel. Uit onderzoek blijkt dat deze stof sterker reageert op stress dan op pijn, dat bij endorfinen de productieprikkel geeft. Een beetje gezonde spanning voor het lopen, kan dan ook helemaal geen kwaad.