Geluk

Column Josine: Nieuwe gewoontes na mijn burn-out

Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Ik las laatst  een heel interessant artikel over gewoontes en ik bleef er maar mee in mijn hoofd zitten omdat ik het zo raak vond. Want we hebben allemaal doelen in het leven. Kleine of grote dingen die we binnen een bepaald tijdspad willen bereiken. Sommige mensen willen voordat ze 40 jaar oud zijn veel geld hebben verdiend. Anderen willen dit jaar 10 kilo afvallen en sommigen willen de komende 6 maanden een boek schrijven.

Goede gewoontes helpen je om je doelen te bereiken, slechte gewoontes hinderen ons. Maar sowieso hebben gewoontes een enorme invloed op ons gedrag. Aan de hand van onderstaande voorbeelden kun je goed het verschil zien tussen doelen en gewoontes:

  • Je wilt een nieuwe taal leren. Je kunt besluiten dat je binnen 6 maanden die taal wilt spreken (doel). Of je kunt jezelf committeren aan het elke dag 30 minuten besteden aan deze nieuwe taal (gewoonte).
  • Je wilt meer boeken lezen. Je kunt als doel stellen dat je aan het eind van het jaar 30 boeken moet hebben gelezen. Of je kunt besluiten om altijd een boek bij je te hebben (gewoonte).
  • Je wilt meer tijd spenderen aan familie. Je kunt als doel hebbend dat je elke week 4 uur aan je familie wilt spenderen. Of je kunt ervoor kiezen om 2 keer per week samen te eten (gewoonte).

Het is niet gek dat je doelen stelt als je wat wilt veranderen in je leven. Maar doelen halen is hartstikke lastig. En wat doe je als jij je doel hebt behaald? Stop je met hardlopen als je eindelijk 10 km achter elkaar kunt rennen? Daarnaast heeft het halen van doelen bijna alles te maken met wilskracht en discipline. En soms heb je niet die wilskracht of discipline, omdat er iets gebeurt wat buiten je macht ligt.

Het doel om geld te sparen zorgt ervoor dat we steeds als we een aankoop willen doen zelfdiscipline nodig hebben. Terwijl de gewoonte om wekelijks 25 euro over te maken op je spaarrekening veel minder moeite kost.

Kleine gewoontes die we inpassen in ons leven zijn veel makkelijker te doen dan het hebben van doelen die nog zo ver in de toekomst lijken. Daarnaast helpt ons lichaam ons een handje als het op gewoontes aankomt. Want nadat we een gewoonte hebben ontwikkeld wordt het veel makkelijker om deze taak uit te voeren. Na 30 dagen van ‘oefenen’ wordt het makkelijker om deze gewoonte uit te oefenen dan wanneer je het niet doet.

Voor mij is dit heel duidelijk geworden tijdens de weg naar mijn herstel van mijn burn-out. Mijn doelen waren: weer zijn wie ik was voor mijn burn-out, de balans te houden in mijn leven en om het ‘anders’ te doen dan vroeger. Hele grote doelen die eigenlijk helemaal niet behapbaar waren. Niet zo gek dus dat ik zo vaak weer terugvallen kreeg omdat ik totaal niet in staat was om in balans te komen.

Daarom heb ik nu kleine gewoontes in mijn leven gebracht. Kleine gewoontes, met grote gevolgen. Zo heb ik nu de gewoonte ontwikkeld om niet meer direct antwoord te geven als iemand mij niets vraagt. Ik zeg dat ik er even over na wil denken als iemand me vraagt om iets te doen. Vroeger zei ik in mijn enthousiasme veel te snel overal ja op. Met als gevolg dat ik weer uitgeput thuis zat. Door tijd te nemen om na te denken blijf ik veel beter in balans omdat ik niet meer overal klakkeloos ja op zeg.

Ik heb de gewoonte ontwikkeld om elke dag te bewegen. Ik heb niet meer als doel om af te vallen, 15 km te kunnen hardlopen of om buikspieren te hebben. Nee ik wil gewoon elke dag even bewegen. Dus dat kan een half uurtje of een uurtje wandelen, een stuk hardlopen, naar de sporschool gaan of een stuk fietsen zijn. Dat maakt niet uit, maar het is wel een gewoonte geworden om mijn lichaam te bewegen en dit doet wonderen voor mijn geest.

Maar andersom werkt het ook. Want het was voor mij een gewoonte geworden om ’s avonds nog even aan de site te werken of om mijn Instagram te checken. Geen probleem toch? Ik zat toch op de bank, kon ik meteen even wat doen. Een slechte gewoonte, want zo krijgt je hoofd nog geen rust. Dus heb ik gebroken met deze gewoonte en blijft de laptop nu ’s avonds dicht.

Volgens onderzoek nemen gewoontes 40% van onze tijd in. Niet verkeerd dus om eens na te denken over jouw gewoontes. Want welke doelen heb jij en hoe zou jij deze doelen om kunnen zetten naar (kleine) gewoontes?

Welke gewoontes zou jij kunnen aanleren? Heb je nog tips voor gewoontes waar anderen wat aan zouden kunne hebben? Deel ze op Facebook, zo kunnen we elkaar helpen.

Josine

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.