Hooggevoelig

11 geheugensteuntjes om je als hooggevoelige krachtiger te voelen

11 dingen die je als hooggevoelige sterker maken

Pik jij ook snel andermans energie op?
Heb jij ook vaak genoeg gehoord dat je ‘te gevoelig’ bent?
Ben je een pleaser?

Wanneer je gevoelig bent dan kunnen dingen soms behoorlijk overweldigend zijn. Wanneer je hooggevoelig bent dan kunnen dingen soms gewoon uitputtend zijn. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Onderstaande tips helpen je om je kalm en krachtig te laten voelen, ondanks je hooggevoeligheid.
Gerelateerd: Ben ik hooggevoelig?

1 Neem dingen niet persoonlijk
Klinkt als een open deur, maar wel een belangrijke deur. Want hoe andere mensen jou behandelen is een reflectie van hoe zij naar henzelf kijken of wat er in hun leven aan de hand is. Het heeft niets met jou te maken! Wanneer je dit gegeven integreert met je gevoel dan geeft dit rust.

2 Gebruik moeilijke momenten als leermomenten
Hoe lastig sommige situaties (en mensen) soms ook kunnen zijn, onthoud dat je enorm veel van deze momenten kunt leren. En hoe meer jij de beste kant van jezelf laat zien, hoe beter jij kunt zien dat iedereen op zijn of haar manier zijn best doet.

3 Spreek je uit
Vind de moed om uit te spreken hoe jij je voelt en wat je nodig hebt. Het is eng en je stelt je enorm kwetsbaar op, maar je zult zien dat wanneer jij jouw behoeftes kenbaar maakt je een enorme positieve verandering in je leven zult zien.

4 Vertrouw je intuïtie
Ergens diep in onszelf weten we vaak wel wat we nodig hebben en willen. Maar voor gevoelige mensen is het soms makkelijker om te doen wat je denkt wat je moet doen in plaats van naar je gevoel te luisteren.

Zoek een plekje waar het rustig is en waar jij (bijvoorbeeld doormiddel van mediatie) dicht bij jezelf kunt komen. Laat je intuïtie je leiden, de antwoorden zitten in jezelf, vertrouw hierop.

5 Laad op
Wanneer je zoveel voelt en zoveel geeft dan is het belangrijk om de tijd te nemen om op te laden. Je bent alleen in staat om de liefde aan anderen te geven die je ook aan jezelf geeft. Dus geef jezelf liefde. Het is niet egoïstisch, het is zelfzorg wat je nodig hebt om de best mogelijke versie van jezelf te zijn.

-> Waarom hooggevoelige mensen vaak narcisten aantrekken

6 Wees niet bang om mensen teleur te stellen
Als je dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen dan werkt dit op meerdere manieren tegen je. Het put je uit, omdat het erg vermoeiend is om steeds maar weer dingen te doen die je eigenlijk niet wilt doen. Daarnaast ben je op die momenten niet je beste zelf en dit merken mensen. Bewaar je energie daarom voor dingen en mensen waar jij echt achterstaat en je zult een stuk gelukkiger zijn.

7 Wees duidelijk over je grenzen
We hebben allemaal grenzen nodig. We zeggen ‘ja’ wanneer we eigenlijk ‘nee’ willen zeggen en merken dat wanneer we constant bezig zijn met het tevreden stellen van anderen ons uiteindelijk vervreemd van onszelf voelen. Zorg daarom dat je voor jezelf je grenzen duidelijk hebt, zo wordt het een stuk makkelijker om deze grenzen op bepaalde momenten aan te geven.

8 Vraag om hulp
We hebben allemaal steun, liefde en compassie nodig. Laat de mensen in je leven weten wanneer je hulp nodig hebt. Je hoeft niet alles alleen te doen. Door jezelf open te stellen voor anderen zul je merken dat het leven makkelijker wordt.

9 Vind de mensen die bij je passen
Mensen houden van herkenning. Vind daarom een coach, sportmaatjes, een wandelclub, een yogastudio waar jij je thuis voelt, een boekclub of iets waar jij herkenning vindt. Door onderdeel van iets te zijn kun je positieve energie krijgen.

10 Doe iets creatiefs
Wanneer je contact hebt met je creatieve kant dan kun je beginnen met groeien en stralen. Door je creatieve energie te laten stromen krijg je energie en voel jij je gelukkig. Probeer eens te schrijven, schilderen, tekenen, kleuren of iets wat jou leuk lijkt.

11  Wees jezelf
Je bent gevoelig en je voelt je soms niet begrepen door anderen. Maar probeer toch jezelf te blijven. Wanneer jij trouw blijft aan jezelf zullen er mensen op je pad komen die eerlijk en open zijn en jou begrijpen. Houd je hart open, hoe lastig dit soms ook zijn zijn.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

11 dingen die hooggevoelige mensen zouden willen dat je over ze weet

www.mindbodygreen.com