Relaties

8 Signalen dat jouw partner niet hoog scoort op emotionele intelligentie

partner emotionele intelligentie

Simpel gezegd is emotionele intelligentie (EQ) het vermogen om onze emoties te herkennen, managen en communiceren en om op de juiste wijze op andermans emoties te reageren. Mensen met een hoge emotionele intelligentie zijn over het algemeen makkelijkere partners dan iemand met een laag EQ. Want het is toch wel fijn als je partner een beetje kan kan voelen wat er aan de hand is.

Onderstaande 8 dingen wijzen er in ieder geval op dat iemand niet heel hoog scoort als het gaat om emotionele intelligentie.

1 Kan zijn of haar gevoelens niet onder controle houden
Emotioneel intelligente personen zijn in staat om hun gevoelens te reguleren en te controleren. Als je partner regelmatig in woede uitbarst of zich ergens overdreven over loopt op te winden dan kan het zijn dat hij of zij zijn/haar emoties niet altijd onder controle heeft.

2 Geen idee hebben van de gevoelens van de ander
Het vermogen om de non verbale signalen van een ander op te pikken is een belangrijk onderdeel van iemand met een hoog EQ. Als jouw partner zelfs de duidelijkste signalen nog niet oppikt dan kan het lastig zijn om een diepe emotionele verbinding met je partner te bewerkstelligen.

3 Het opzetten van een pokerface
Net zoals het oppikken van andermans emoties belangrijk is, is het ook belangrijk om je eigen gevoelens te kunnen uiten. Als jij vaak geen idee hebt van hoe jouw partner zich echt voelt dan kan dit komen omdat hij of zij moeite heeft om zijn/haar gevoelens te uiten.

4 Emotioneel ongepast zijn
Grapjes maken op momenten dat het echt niet kan, niet door hebben dat hij of zij iemand boos of verdrietig maakt. Dit zijn signalen dat jouw partner sommige sociale omgangsvormen niet begrijpt.

5 Niet om kunnen gaan met verdriet
Mensen met een laag EQ kunnen het moeilijk vinden om om te gaan met andermans verdriet. Zij weten niet hoe ze moeten reageren op negatieve emoties van anderen.

6 Emotionele toondoofheid
Een groot deel van onze communicatie gaat doormiddel van de toon van onze stem. Als jouw partner jouw verdriet of vreugde niet doorheeft als jij een kamer verderop tegen hem praat dan is hij waarschijnlijk niet in staat om de verschillen in je toon van je stem te begrijpen.

7 Geen empathisch vermogen hebben
Empathie voor iemand voelen betekent dat je de emotionele staat van de ander begrijpt en dat je hier sympathiek en begripvol mee omgaat. Dit is moeilijk aan te leren en het hebben van empathisch vermogen toont aan dat je een hoog EQ hebt.

8 Vindt emoties sowieso onbelangrijk
Mensen met een laag EQ hebben dit vaak van zichzelf door en zullen daarom het belang van emoties niet erkennen. Zij vinden logica, kalmte en koel blijven belangrijker dan het tonen van emoties. Maar emoties zijn een belangrijk onderdeel van communicatie en relaties.

Waarom hebben sommige mensen een lager EQ?
Veel mensen zijn afgesloten van hun emoties. Dit kan bijvoorbeeld komen door negatieve ervaringen in onze jeugd of omdat ons is aangeleerd om gevoelens uit te schakelen. En hoewel mensen kunnen proberen om gevoelens te ontkennen zijn ze er toch en door gevoelens te ontkennen kunnen ze ons juist overweldigen.

Onze hersenen verkrijgen informatie door onze sensoren. Wanneer deze informatie te stressvol of emotioneel overweldigend wordt kan ons instinct het overnemen en ons vermogen om te reageren kan worden gelimiteerd tot de vlucht, vecht of bevries reactie. Om meerdere keuzes dan dat te hebben en om de juiste keuze te maken is het belangrijk om onze emoties in balans te hebben.

Om het EQ te verhogen en daarbij het vermogen om goede keuzes te maken, is het belangrijk om emoties te kunnen begrijpen en te managen. Door je niet te laten overweldigen door stress kun je een situatie veel beter ‘lezen’. Omdat je in contact staat met je emoties en niet overweldigd raakt kun je beter horen wat iemand zegt, bewuster te zijn van andermans en je eigen gevoelens zodat je beter kunt communiceren.

Ook interessant: Is liefde meer een keuze dan een gevoel?

Volg jij Herhealth.nl al op Facebook en Instagram?

Bron: Helpguide.orgPsychologie today