Gezondheid

Welke factoren beïnvloeden de prijs van jouw zorgpremie? 

Wil je jouw nieuwe zorgpremie berekenen? Dan zie je al snel dat de prijs voortdurend verandert. Er zijn namelijk een groot aantal zaken die de maandlasten van de verzekering doen veranderen. Naast het vinden van de juiste dekking wil je daarom ook op zoek gaan naar de beste prijs. Maar welke factoren beïnvloeden de prijs dan precies? En hoe kun je dan toch de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgen? Het begint allemaal bij het invullen van jouw persoonsgegevens. Jouw leeftijd is bijvoorbeeld een van de factoren waardoor je meer of minder betaalt. Een jong persoon betaalt minder voor de zorgverzekering dan een ouder iemand. Dit komt doordat er meer gezondheidsrisico’s zijn als je ouder bent. De verzekeraar dekt zichzelf daarom in voor deze risico’s. 

Jouw medische geschiedenis en de risico’s

Een andere factor is jouw medische geschiedenis. Als je wilt overstappen naar een nieuwe zorgpremie kan het zomaar zijn dat je meer gaat betalen. Als je regelmatig naar de huisarts gaat of speciale behandelingen ondergaat, wil de verzekering voorkomen dat hier hoge kosten bij komen kijken. Ga je vrijwel nooit naar de dokter? Dan blijft de premie waarschijnlijk gelijk. Verzekeraars nemen een risico door jou te verzekeren, en met een lange medische geschiedenis kunnen de kosten al snel hoger uitvallen. Het is daarom verstandig om vooraf goed te bekijken wat er allemaal in jouw medische geschiedenis staat, zodat je weet welke maandlasten je kunt verwachten. Zo hoef je nooit te veel te betalen en kun je vooraf een inschatting maken van jouw financiële situatie. 

De dekking maakt een groot verschil

De dekking die je kiest, geeft ook een verandering van de kosten. De basisverzekering van Univé is de goedkoopste verzekering die je af kunt sluiten. Hiermee ben je gedekt tegen de basiszorg die je nodig hebt. Een bezoek aan de huisarts of een ziekenhuisopname hoeft jou niet meer op hoge kosten te jagen. Je kunt deze verzekering uitbreiden door middel van een aanvullende verzekering. Hier moet je goed opletten. Er zijn meerdere aanvullende mogelijkheden, zoals een tandartsverzekering, alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie. Iedere aanvullende optie die je toevoegt, geeft een extra bedrag boven op de basisverzekering. Je past de verzekering hiermee niet alleen op jouw gezondheid aan, maar ook op jouw financiële situatie. 

Het eigen risico vaststellen

De kosten van jouw basisverzekering van Univé of een van de aanvullende opties kan ook veranderen op basis van het eigen risico dat je betaalt. Ieder jaar is het minimale bedrag vastgesteld, waardoor je een standaardprijs hebt voor de verzekeringen. Je kunt er dan voor kiezen om een vrijwillig eigen risico toe te voegen. Hiermee verhoog je het bedrag dat je zelf dient te betalen voordat de verzekering de rest van de kosten vergoedt, maar kun je jouw maandpremie wel aanzienlijk verlagen. Houd er dan wel rekening mee dat je deze kosten moet kunnen dragen als je zorg nodig hebt. Door goed te bekijken wat de mogelijkheden zijn, voorkom je dat je zonder de goede gezondheidszorg komt te zitten.