Kinderen

Waarom kinderen meer tijd in de natuur moeten spenderen

Waarom kinderen buiten moeten spelen

In het begin van de jaren tachtig was er een bioloog van de Universiteit van Harvard die aantoonde dat mensen zich instinctief aangetrokken voelden tot de natuur. Maar als je kijkt naar de kinderen van deze generatie dan ga je bijna twijfelen aan deze theorie. Want veel kinderen zitten tegenwoordig liever voor een scherm dan dat ze buitenspelen. 

In Amerika is het naar verluid zo dat kinderen gemiddeld maar 4 tot 7 minuten per dag ongestructureerd buiten kunnen spelen, terwijl ze wel meer dan 7 uur per dag achter een scherm doorbrengen.  Deze cijfers zijn behoorlijk verontrustend, vooral als jij je bedenkt dat het echt stukken beter voor een kind is om veel buiten te spelen.

Waarom kinderen juist wel naar buiten moeten
Recente onderzoeken tonen de voordelen, of zelfs de noodzakelijkheid, aan voor tijd buiten in de natuur doorbrengen.  Kinderen die buiten spelen zijn slimmer, gelukkiger, meer attent en minder nerveus dan kinderen die juist meer tijd binnen doorbrengen. Dus koop lekker zittende kinderkleding wat tegen een stootje kan en laat die kids lekker buiten ravotten. Hieronder lees je waarom de natuur zo goed is voor het brein van onze kinderen:

  • Het zorgt voor zelfvertrouwen. De manier waarop kinderen in de natuur spelen heeft veel minder structuur dan de meeste spelletjes die ze binnen spelen. Er zijn veel manieren om te reageren op hun omgeving en het kind heeft zelf de controle om hierop te reageren zoals hij wil.
  • Het zorgt voor creativiteit en verbeeldingskracht. Deze ongestructureerde manier van spelen staat kinderen toe om bewust om te gaan met de natuur. Ze krijgen de kans om vrijer te denken, hun eigen activiteiten te bedenken en de wereld te benaderen op een inventieve manier. 
  • Het zorgt voor andere prikkels. De natuur zorgt voor veel prikkelingen van onze hersenen. Het activeert de zintuigen en wanneer kinderen veel binnen zitten verminderen de zintuigen van kinderen. 
  • Het zorgt ervoor dat kinderen bewegen. Buiten bezig zijn vergt veel meer beweging dan binnen op de bank zitten. Zelfs een wandeling laat het bloed van je kind al pompen. Dus ook als het koud is het belangrijk om je kind buiten uit te laten razen. Trek je kind daarom bij slecht weer een goede regen- of winterjas aan en ga toch naar buiten. 
  • Het zorgt ervoor dat ze meer nadenken. De natuur creëert een omgeving waarin kinderen zich kunnen verwonderen over dingen. Dit zorgt ervoor dat kinderen in hun achtertuin, een park of bos vragen stellen over de aarde en het leven dat onze aarde ondersteunt.

Het is niet altijd makkelijk om de strijd aan te gaan met je kinds over schermtijd, maar doe het toch. Want je doet het echt voor de gezondheid en het geluk van je kinderen!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?