Gezondheid

Waarom jij je depressieve gevoelens als twintiger beter niet kunt negeren

Depressie bij twintigers

1 op de 20 volwassenen en zelfs 1 op de 15 jongeren heeft last van depressieve gevoelens. De Rijksoverheid besteedt aandacht voor deze ‘ziekte’ en startte de campagne Omgaan met depressie om het taboe rond depressie te doorbreken. Coach Thea van der Wallen ervaart in haar coaching van twintigers dat genieten van het leven niet voor iedereen zomaar vanzelfsprekend is.

Hoe komt het dat veel twintigers te kampen hebben met depressieve gevoelens? “Er zijn meerdere oorzaken waardoor je in een depressie kunnen raken. Je kunt genetisch aanleg hebben om depressief te worden Je krijgt meer te verwerken in je leven dan anderen. Nog een oorzaak ligt in de druk van buiten af en het niet kunnen voldoen aan verwachtingen. En vooral voor twintigers is dat in de huidige tijd een veel voorkomende oorzaak van een depressie.” vertelt Thea.

Zelfbeeld blijkt in de “grote mensen wereld” niet te kloppen. “De huidige generatie van twintigers, die opgegroeid zijn in de jaren ‘90 , zijn opgegroeid in een tijd dat alles kan en alles bereikbaar is.” gaat Thea verder. “Je ouders en leraren hebben je misschien wel bijgebracht dat je geweldig, fantastisch en uniek bent. Ze hebben hoge verwachtingen van jou en wat je in de toekomst allemaal gaat bereiken. Hun zelfbeeld is, gevoed door ouders en leraren, dat ze geweldig, fantastisch en uniek zijn. Er zijn hoge verwachtingen van de ouders over hun kinderen voor de toekomst. The sky is the limit. Je kunt als jongere het gevoel hebben dat je aan dat positieve beeld altijd maar blijven voldoen. Falen is geen optie.”

“Nathalie Lammers schrijft in haar artikel: Laten we niet de verloren generatie zijn! over jongvolwassenen die makkelijker een depressie of zelfs een burn-out krijgen, doordat alles altijd mooier is gemaakt dan dat het eigenlijk is. Omdat met de paplepel vanaf babytijd is ingegoten dat ze alles kunnen, is de tegenvaller des te groter als dat in de ‘grote mensen wereld’ later niet blijkt te kunnen.”

Waarom is het belangrijk dat je actie onderneemt als je last hebt van depressieve gevoelens? Thea legt uit: “Als je al in een depressie bent gekomen omdat je niet kunt voldoen aan de verwachtingen en niet meer de prestaties kunnen leveren die je gewend bent of die van je verwacht wordt, is het niet altijd eenvoudig om hier uit te komen. Vaak is hier gedurende langere periode een psycholoog of medicijnen voor nodig. Als je echter op tijd actie onderneemt, kun je bijvoorbeeld aan de slag met een coach die jou kan helpen de oorzaken van je depressieve gevoelens weg te nemen.”

Wat zijn de signalen van een opkomende depressie die je serieus moet nemen? Thea: “Indien je je een periode niet lekker in je vel voelt en je aan jezelf merkt dat tobben en piekeren de overhand nemen. Je krijgt steeds minder zin in activiteiten die je eerder wel leuk vond. Je slaapt niet lekker en/of je kunt je niet goed meer  concentreren omdat je steeds over van alles piekert. Meestal is het een combinatie van deze factoren.”

Hoe kan een coach je helpen als je last hebt van depressieve gevoelens?  Een coach kan je helpen bij:

  • het doorbreken van cirkeltjes
  • het maken van een realistisch beeld van je mogelijkheden
  • het (her)ontdekken van dromen en idealen, van kwaliteiten en valkuilen
  • het ontdekken van onbewuste belemmeringen en obstakels
  • het losmaken van prestatiedrang

schermafbeelding-2016-10-18-om-16-18-58Meer weten? Boek via Herhealth E-coaching een gratis online kennismaking gesprek met Thea om jouw situatie te bespreken en te onderzoeken hoe zij jou verder kan helpen. Online coaching is volgens onderzoek net zo effectief en in sommige gevallen zelfs nog effectiever dan reguliere coaching.

Maak kennis met Thea>>

Foto Atlantic-pacific.blogspot.com