Gezondheid

Waarom een personal trainer geen overbodige luxe is

Waarom een personal trainer geen overbodige luxe is

Klaar om fitter dan ooit te worden?
Als je al een eigen fitness routine hebt en niet de gewenste resultaten behaalt of als je op het punt staat om met fit worden te beginnen, overweeg je misschien of het de moeite waard is om in professionele begeleiding te investeren. Want de tijd dat personal trainers alleen voor de sterren weggelegd waren zijn voorbij. Sterker nog, sporten met een personal trainer zou wel eens de fitness life hack kunnen zijn waarmee het je lukt om al je gezondheidsdoelen te halen. 

Anderen waren reeds goed bezig maar hebben het sporten gestaakt als gevolg van de coronacrisis. Zij hebben door invloed van buitenaf hun sportritme kwijtgeraakt. Het is lastig na een impasse, weer de draad op te pakken. Ook hier kan een personal trainer een sleutelrol in vervullen. Een personal trainer fungeert namelijk als stok achter de deur. Uitstelgedrag is iets dat vaak een achilleshiel vormt. Volgende week begin ik écht weer met sporten… Maar als er een tastbare afspraak staat in de agenda, en de personal trainer staat komende donderdagmiddag op de stoep, dan is dat vaak dat zetje dat nodig is om de bal weer aan het rollen te brengen. 

Weer anderen hebben het plezier verloren. Dezelfde routines volgen gaat op een gegeven moment vervelen. Verandering van spijs doet eten. Frisse ideëen van buitenaf voor nieuwe oefeningen kan ertoe leiden dat je weer zin krijgt in sporten. Geen enkele training hoeft hetzelfde te zijn. Sterker nog idealiter varieert deze, omdat er anders gewenning optreedt. Je lichaam raakt vertrouwd met de oefeningen, en zodoende hik je tegen een plateau aan. Echter, iedere keer net even een andere sessie samenstellen, dat is ook weer een dagtaak op zich. Wat nu als een professional die dag in dag uit bezig is met het creëeren van leuke, effectieve, haalbare schema’s samenstellen, dit op maat voor jou verzorgd?

De dynamiek is ook anders wanneer je samen met iemand traint. Je hebt een trainingspartner, en ook iemand om mee te praten tussen de oefeningen door.
Trainen hoeft niet alleen binnen natuurlijk, maar kan ook in een stadspark of bos in de omgeving. Maar sommigen vinden het toch raar om alleen buiten te trainen. Een trainingsmaatje is ook op dat vlak een uitkomst.

Wat de reden ook is dat je niet meer actief bent, een personal trainer kan dat duwtje in de rug zijn dat je weer op het juiste pad brengt.

Het geheim achter het succes van personal training
Wat hebben Doutzen Kroes, Sarah Jessica Parker en Jennifer Lopez met elkaar gemeen? Ok, best veel: ze zijn allemaal bekend, mooi, rijk en fit. Maar wat ze ook met elkaar gemeen hebben is de manier waarop ze zo fit zijn geworden- en blijven. Dat doen ze namelijk allemaal met behulp van personal trainers. En het komt misschien ook daar vandaan, dat we af en toe denken dat personal trainers ‘toch vooral iets van bekende sterren is?’. 

Dat is zeker niet het geval. Personal training is in de loop der jaren steeds toegankelijker geworden en wint aan populariteit. Hoe dat komt? Dat komt vooral door de succesvolle resultaten die met personal training behaald kunnen worden. En een belangrijk ingrediënt van dat succes is waarschijnlijk simpeler dan je zou denken.

Dat is namelijk de spreekwoordelijke stok achter de deur. Wanneer je de afspraak met je personal trainer hebt staan, zeg je die immers niet zo makkelijk af. Je wordt echt verwacht, iemand wacht op je. Een afspraak met onszelf nemen we blijkbaar minder serieus dan dat we een afspraak met een personal trainer in de agenda hebben staan. Die schuiven we veel te gemakkelijk voor ons uit. Je kent het vast wel: het was een lange dag en je was van plan nog even naar de sportschool te gaan. Uiteindelijk ga je toch maar niet en er is niemand die het merkt. Omdat het afzeggen zo makkelijk was, zal je steeds weer de verleiding voelen. Samen met een ander sporten kan al helpen, maar als dat iemand is die dicht bij je staat, is de kans toch groot dat je na verloop van tijd beiden toegeeft aan de verleiding van het niet sporten.

Met een personal trainer gaat dat anders. Natuurlijk bouw je een band op en leer je elkaar kennen, maar afzeggen is niet zo laagdrempelig als wanneer je alleen- of met een vriendin gaat sporten. En doordat die drempel zo hoog is, zal je simpelweg minder vaak afzeggen. En dat simpele gegeven kan bijzonder doeltreffend zijn. Door te blijven sporten, met de juiste begeleiding, kun je eindelijk de resultaten halen waar je van droomde.

Een personal trainer doet meer dan alleen fitness
Een ander belangrijk ingrediënt voor succes is de bredere focus die een personal trainer heeft. Als je een plaatje in je hoofd hebt van een soort drill sergeant die je in de regen push-ups laat doen, vergeet dat plaatje dan. In werkelijkheid zal een personal trainer je natuurlijk wel laten zweten, maar er zal ook gekeken worden naar andere aspecten die een belangrijke rol spelen in je gezondheid. Met sporten alleen kom je er immers niet.

Zo zal een personal trainer aan huis met je meekijken naar je voedingspatroon. Eet je gezonde, voedzame dingen? Eet je voldoende en gevarieerd genoeg? Krijg je voldoende eiwitten en vezels binnen? Door te zorgen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon wordt de kans op fitness-succes groter.

Ook doet een personal trainer vaak aan lifestyle-coaching. De trainer helpt je om een gezonde leefstijl na te streven. Denk daarbij aan een leefstijl met voldoende beweging in je dagelijks leven, gezond eten, genoeg ritme, maar ook ontspanning, mindset en slaap. Door al deze facetten bij elkaar optimaal in balans te brengen, kan een personal trainer je helpen om snel en toch duurzaam fit te worden. Alles is op maat, het is maar net wat jouw doelen zijn, wat jij nodig hebt en wat voor jou haalbaar is op dat moment.

Duurzaam, maar niet duur
Terug naar Doutzen Kroes, Jennifer Lopez en Sarah Jessica Parker. Eén van de dingen die zij met elkaar gemeen hebben is immers iets dat de meesten van ons niet hebben. Ze hebben verschrikkelijk veel geld, en een personal trainer inhuren is voor hen dan ook een fluitje van een cent, zou je denken.

Maar vergis je niet. Een personal trainer is niet alleen voor de rijke sterren weggelegd. Ook wij ‘gewone mensen’ kunnen gewoon gebruik maken van een personal trainer. De kosten zijn namelijk best te overzien. Personal trainer kosten komen gemiddeld uit op zo’n 40 – 120 Euro per uur exclusief BTW. Dit is alles inbegrepen, dus incl. reiskosten, trainingsbenodigdheden, voedingsadvies en trainingsschema’s. Bovendien kun je slim met deze kosten omgaan, door bijvoorbeeld voor duo-training te kiezen. Je deelt de training dan met je partner of vriendin, waardoor de kosten vergelijkbaar kunnen worden met een gemiddeld sportschool lidmaatschap.

Een andere manier om de kosten te reduceren is door kiezen voor een strippenkaart. Bij Let’s Do It Personal Training is deze voor onbepaalde tijd geldig. Let’s Do It heeft gelukkig ook tijdens de lockdowns op veilige wijze door kunnen trainen. Maar mocht er in de toekomst nóg strengere corona regels in werking treden, je weet immers nooit wat de toekomst zal brengen, raak je in ieder geval géén trainingen kwijt. Je blijft profiteren van een lagere prijs per sessie. Dit geldt eveneens wanneer jijzelf even een pauze wilt nemen, bijv. omwille van ziekte of vakantie. Er is veel flexibiliteit v.w.b. de dagen, tijden en locatie dat getraind kan worden, dus die vooraf gekochte sessies zullen hoe dan ook benut gaan worden.

Ten slotte, voor ondernemers is het goed om te weten dat personal training in sommige gevallen fiscaal aftrekbaar is. Er zijn dus meerdere manieren om de kosten aanzienlijk te verlagen, het ligt aan jouw persoonlijke situatie welke van deze opties toepasselijk zijn.

Eventueel kun je meerdere opties combineren bijv. een strippenkaart én duo training. Zó kom je uiteindelijk tot de beste personal training deal. Andere zaken die niet meer nodig zijn, zoals bijv. diëtisten consult of sportschool abonnement kunnen opgezegd worden en dat bespaart ook weer.

Een alles-in-één pakket om te slagen
Het ene gaat niet zonder het andere. Sporten in de sportschool, maar thuis ongezond eten en weinig slapen gaat je geen resultaten opleveren. Weinig eten en toch veel sporten evenmin. Wat je nodig hebt is de perfecte balans tussen voeding, sporten en lifestyle. 

Wanneer je start met personal training, start je met gezonder leven. Je krijgt dan persoonlijke begeleiding bij het sporten, voeding- en lifestyle advies mét de hoge drempel om af te zeggen en dus een grote kans dat je het dit keer vol gaat houden. 

Ben jij ook al een tijd op zoek naar sportief resultaat, of sta je op het punt om te beginnen ‘nu echt gezond te gaan leven’? Gun jezelf eens een proefles met een personal trainer. Het zou wel eens de start kunnen zijn om fitter dan ooit te worden.