Geluk

Waarom altijd maar aardig zijn niet goed voor je is

Waarom altijd maar aardig zijn niet goed voor je is

We herkennen het bijna allemaal wel, dat je zo aardig bent of doet tegen mensen waardoor jij jezelf vergeet. Dat is niet zo gek, want we zijn sociale wezens die er graag bij willen horen. Maar er is een groot verschil tussen geaccepteerd willen worden en pleasen. Herken jij jezelf in onderstaande gewoontes van pleasers?

  • Je vindt het lastig om nee te zeggen
  • Je vindt het lastig om voor jezelf op te komen
  • Je vindt het vreselijk om afgewezen te worden
  • Je bent bang voor negatieve emoties
  • Je doet dingen voor anderen, ook als het ten nadele van jezelf is
  • Je vindt het lastig om grenzen aan te geven
  • Je krijgt graag goedkeuring van anderen
  • Wanneer je kritiek krijgt ben je daar nog lang van ondersteboven
  • Je hebt een lage eigenwaarde
  • Je gelooft blindelings in het goede van iemand
  • Je verplaatst jezelf altijd in een ander, maar eigenlijk nooit in jezelf

Dan ben jij waarschijnlijk ook te aardig voor iedereen om je heen. En er is natuurlijk niets mis met aardig zijn, maar als je tegen iedereen te aardig bent ten koste van jezelf dan is dit niet goed voor jou. Onderstaand vind je redenen waarom jij wellicht te aardig bent en waarom dit niet goed voor je is:

1 Je onderdrukt je emoties
Wanneer je door iedereen aardig wilt worden gevonden dan onderdruk je waarschijnlijk heel veel emoties zoals: boosheid, irritatie, rouw en stress. Alles wat er gaande is, naast dat altijd kalme en vrolijke uiterlijk. Je bent je er misschien niet eens bewust van, maar het is iets wat veel pleasers doen. Wanneer jij jezelf helemaal geeft aan andere mensen dan kun je niet ook nog eens heel goed voor jezelf zorgen, wat op de lange termijn voor problemen zorgt. Door emoties te onderdrukken kun je uiteindelijk psychische en stress gerelateerde klachten krijgen.

2 Je voelt een enorme druk om te voldoen aan verwachtingen van anderen
Één van de ergste dingen aan het altijd aardig zijn is dat je altijd moet voldoen aan het beeld wat je zelf hebt gecreëerd. Want het voelt goed om door iedereen zo aardig gevonden te worden. Het voelt goed om negatieve gevoelens te vermijden en om geprezen te worden omdat jij bijna een heilige bent. Maar deze ‘verslaving’ komt met een hoge prijs; stress. Stress zal er op deze manier altijd zijn, want het geeft stress om het masker wat jij draagt altijd maar weer op te zetten, zelfs als het je bijna verstikt.

3 Mensen gebruiken je
Als je wilt dat iedereen je aardig vindt dan wordt je snel het slachtoffer van misbruik. Narcisten, energiezuigers, pestkoppen of manipulators worden tot je aangetrokken als bijen tot de honing. Wanneer je zwakke (of geen) grenzen hebt en een lage eigenwaarde dan ben je het perfecte doelwit. En onbewust vind je fijn om gewild te zijn, dus je komt in een vicieuze cirkel terecht.

4 Je hebt heel erg de behoefte om de controle te hebben
Pleasen lijkt super aardig en totaal niet egoïstisch, maar pleasen is eigenlijk wel egoïstisch want je probeert de acties en gedachtes van iemand anders naar jou toe te controleren door je op een bepaalde manier te gedragen. Het is zelfs zo dat pleasen vaak maar gaat over het verlangen om controle te hebben dan het gaat om andere mensen daadwerkelijk te plezieren. Aardig gevonden willen worden is een symptoom van controle willen hebben omdat je ergens diep van binnen het gevoel hebt dat je machteloos en waardeloos bent. Daarom is het ook zo enorm uitputtend, het gaat tegen je natuurlijke gedrag in en dat kost veel energie.

5 Niemand kent de echte jij
Wanneer je alles binnenhoudt omdat je bang bent dat anderen je anders niet leuk vinden maakt dat niemand de echte jij kent. Ze kennen alleen façade die jij neerzet. Helaas zorgt dit gedrag er vaak juist voor dat jij je alleen maar eenzamer en meer ongezien voelt.