Gezondheid

Vier dingen die je beter niet kan doen vlak voordat je gaat slapen

Vier dingen die je beter niet kan doen vlak voordat je gaat slapen

Lig jij regelmatig ‘s nachts wakker of duurt het lang voordat je in slaap valt? Vervelend, want slaap heb je juist heel hard nodig. Terwijl je slaapt herstellen je hersenen zich zodat je je de volgende dag weer energiek voelt. Slecht slapen leidt tot vermoeidheid en na langere tijd zelfs tot vervelende lichamelijke klachten. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Wil jij beter slapen? In dit artikel vertellen we welke vier dingen je beter niet kunt doen vlak voordat je je gaat slapen. 

1. (Intensief) sporten
We weten allemaal dat sporten goed voor ons is. Je bouwt er conditie en spierkracht mee op en het is ook nog eens goed voor je nachtrust. Je wordt er moe van en valt daardoor over het algemeen sneller in slaap. Het is wel belangrijk om op het juiste tijdstip te sporten. Het is namelijk niet verstandig om (intensief) te sporten vlak voordat je naar bed gaat. 

Doordat je lichaam inspanning moet leveren stijgt je lichaamstemperatuur en om goed te kunnen slapen moet je lichaamstemperatuur juist laag zijn. Daarnaast komt tijdens het sporten het hormoon endorfine vrij en dit hormoon houdt je wakker en alert. Van sporten krijg je dus veel energie waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Je kunt dus beter ‘s morgens sporten of eerder in de avond. 

2. Je slaapomgeving te warm maken
In de winter kan je het ‘s nachts al snel koud krijgen. Warme pyjama’s, dikke dekbedden en een hoge temperatuur zorgen dan dat je het toch lekker warm hebt. Toch kan je er beter voor zorgen dat je het ‘s nachts niet té warm hebt. Je lichaam koelt dan namelijk niet genoeg af waardoor je minder makkelijk in slaap valt en slechter slaapt. Trek daarom een luchtige pyjama aan en zet de temperatuur op maximaal 18 graden. Kies voor een dekbed dat goed ventileert.

3. ‘s Avonds cafeïne gebruiken
Je kan beter vanaf de middag geen koffie meer drinken. Cafeïne zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt. Dit maakt je alert en het blijft maar liefst 6 uur in je lichaam. Het is dus een handig middel om mee wakker te worden, maar niet voor het slapengaan. Je lichaam maakt dan namelijk melatonine aan zodat je slaperig wordt. Door cafeïne te nemen verstoor je de aanmaak van melatonine en blijft je lichaam juist actief. 

4. Actief blijven voordat je gaat slapen
Voor een goede nachtrust moeten je lichaam en geest rustig zijn. Daarom is het belangrijk dat je al een uur voordat je naar bed gaat begint met ontspannen. Doe dan dus niets waar je hersenen actief door blijven, bijvoorbeeld lang doorwerken. 

Het is ook beter om een uur voordat je naar bed gaat geen schermen meer te gebruiken. Door het blauwe licht van het scherm maakt je lichaam geen melatonine meer aan en kan het langer duren voordat je je moe voelt en in slaap valt. Ga lekker in bad, lees een boek of luister naar rustgevende muziek om te ontspannen. Zo komen je lichaam en geest tot rust en zal je een stuk lekkerder slapen.