Emoties als bijvoorbeeld boosheid, irritatie en frustratie zijn natuurlijke reacties en nemen daarom vaak de controle over. Maar jij kunt controleren hoe deze emoties jou beïnvloeden, dit doe je door je emotionele bewustzijn te trainen. Wanneer jij je emotionele bewustzijn traint voel je emoties niet alleen opkomen, maar weet je ook waarom ze opkomen. En met dit bewustzijn zullen ze jouw gedrag niet meer controleren – ze worden gewoon een gevoel en jij maakt zelf uit hoe belangrijk jij ze vindt.
Hoe kun je nou je emotionele bewustzijn trainen en daardoor emotioneel sterker worden?
1 Wanneer jij iemand niet leuk vindt, kom er dan achter wat je nou precies niet leuk aan die persoon vindt – ligt het aan hem of aan jou? Soms vinden we iemand niet leuk omdat die persoon een reflectie is van iets wat we niet leuk aan ons zelf vinden, zelfs iets kleins – niet attent genoeg, niet genoeg rekening houden met anderen, opscheppen- kan dit gevoel al triggeren. Vaak vinden we iemand niet leuk omdat we jaloers op ze zijn (zij hebben iets wat jij zou willen hebben). Bewust zijn van je gevoel is essentieel, niet alleen maakt het je bewust van jezelf, maar het laat ook zien of het misschien niet helemaal eerlijk is tegenover deze persoon.
2 Wees je bewust van de redenen achter jouw emoties. Jij zult je waarschijnlijk meer emotioneel voelen als je hongerig, dorstig of moe bent. Wees bewust van wat je nou echt rot laat voelen. We raken makkelijk van slag door emoties. Soms worden we wakker met een verdrietige leegte, eet wat en wacht af wat er gebeurt. Soms merk jij dat je jezelf tijdens de dag niet meer kunt motiveren en dat je lusteloos bent, drink wat en zie wat er gebeurt. Waarschijnlijk zul jij je nadat je wat hebt gegeten of gedronken al een stuk beter voelen. Onthoud dat als je moe bent van het sporten, te veel werken of gebrek aan slaap je emoties stukken sterker zullen worden.
3 Aanhoudende, terugkerende en luide geluiden zijn niet irritant. Jij maakt ze irritant en je kunt er ook voor kiezen om ze niet irritant te vinden. Als een geluid aanhoudt – een huilend kind, een boor, getik, gefluit – op zichzelf irritant was dan zou iedereen direct geïrriteerd zijn zodra ze dit geluid zouden horen. Maar de ene keer zijn ze irritant en de andere keer niet en het verschil zit hem in jou. Jij bepaalt wat irritant is en projecteert dit op het geluid. Wees je bewust van hoe de irritatie in jou opbouwt. Analyseer je eigen reactie en met oefening kun jij je zelf stoppen om nog langer geïrriteerd te zijn.
4 Probeer eens stil te staan bij hoe jij jouw zorgen actief voedt, je blijft rondjes draaien in gedachten totdat je zorgen enorm lijken. Kies ervoor om dit niet te doen. Dit is het resultaat van ons overlevingsinstinct: we zijn gebouwd om ons zorgen te maken over bedreigingen. Het ‘probleem’ is alleen dat we tegenwoordig weinig echt bedreigingen hebben. Dus om ons instinct tevreden te houden, kunnen we kleine zorgen enorm maken door erover te piekeren.
Probeer je zorgen te stoppen, neem een stap terug. Probeer je te focussen op 1 zorg/ gedachte, zorg er daarna voor dat jij een visualisatie in je hoofd hebt waarop jij je ongeveer 2 minuten concentreert. Dit kan een fijne vakantie zijn, een mooie wandeling, het maakt niet uit. Na deze visualisatie zal je geest letterlijk vergeten dat het aan het piekeren was. Vergeet niet: oefening baart kunst!
Bron: Psychologies.co.uk