De tekorten in de kinderopvang blijven aanhouden. Werkgevers krijgen vacatures maar niet gevuld. Dit biedt kansen voor werkzoekenden in de branche. Ben je op zoek naar een baan in de kinderopvang? In dit artikel delen we een aantal tips voor het vinden van een baan die bij je past!
Nog steeds niet genoeg mensen in de kinderopvang
In de kinderopvang zijn er nog steeds niet genoeg mensen om de vacatures kinderopvang te vullen. Recent onderzoek laat zien dat er vooral veel open plekken zijn bij de buitenschoolse opvang (bso). Dat probleem lijkt helaas alleen maar erger te worden. Goed nieuws is er ook: bij de dagopvang en peuteropvang worden er wel wat meer mensen gevonden. Maar waarom is er eigenlijk zo weinig personeel? Mensen zijn vaak ziek, er zijn te weinig geschikte mensen te vinden, en het duurt lang voordat bestaande tekorten weer worden aangevuld.
Het nijpende tekort aan personeel is natuurlijk vervelend voor de branche, maar ergens is het ook gunstig voor jou als werkzoekende. Werkgevers staan namelijk te springen om nieuwe mensen, dus er zijn meer dan genoeg vacatures beschikbaar. Bovendien kun je bepaalde eisen stellen, wat moeilijker is als er ruim voldoende mensen te vinden zijn.
Wat moet je kunnen om in de kinderopvang te werken?
Om in de kinderopvang te werken, moet je natuurlijk goed met kinderen kunnen omgaan. Als je bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal wilt werken, heb je minstens een mbo 3- of 4-diploma nodig. Denk aan opleidingen zoals Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker en Onderwijsassistent. Zorg ervoor dat je de juiste papieren hebt, voordat je op zoek gaat naar een baan.
Waar vind je banen in de kinderopvang?
De makkelijkste manier om een baan in de kinderopvang te vinden, is via vacaturewebsites. Er zijn genoeg van deze websites met lange lijsten aan kinderopvang vacatures. Vooral nu er zoveel open plekken zijn, heb je veel keuze. Op deze websites kun je vacatures in jouw buurt vinden, met een duidelijke beschrijving van wat je gaat doen en hoeveel je gaat verdienen.
Wacht even voordat je ‘ja’ zegt
Stel je voor: je hebt gesolliciteerd voor een baan, en de baas wil jou hebben. Het is slim om niet meteen ‘ja’ te zeggen. Zeker als er niet genoeg mensen zijn om het werk te doen, kun je wat eisen stellen. Als je wordt gekozen, hoef je niet gelijk akkoord te gaan. Misschien wil de baas dat je meer uren werkt dan je eigenlijk wilt. Dankzij het tekort aan personeel kun je laten weten dat je de baan alleen accepteert als het aan al jouw wensen voldoet.