Geluk

Stop met jezelf altijd maar verder te pushen!

Stop met jezelf altijd maar verder te pushen!

Je bent een harde werker en jezelf pushen gaat natuurlijk. Halfwerk is geen werk voor jou en als je moe of het zat bent dan zet jij jezelf hier gewoon overheen. Hoppa, doorgaan en niet piepen.

Oké, je krijgt waarschijnlijk veel voor elkaar. Doet veel op een dag en bent ontzettend productief. Maar er zit ook een nadeel aan jezelf altijd maar pushen. Zonder dat je het door hebt kun je jezelf namelijk behoorlijk uitputten. Vooral als je geen tijd neemt om stil te staan heb je helemaal niet door hoe laag je energieniveau eigenlijk is.

Ja je bent eigenlijk altijd best moe en als ’s ochtends je wekker gaat dan ben je er nog niet klaar voor en als je eerlijk bent moet je op vakantie altijd eerst minimaal een week bijkomen voordat je echt kunt genieten. Dat zijn eigenlijk niet zulke goed tekens.. Dus als jij jezelf ook te hard pusht dan zou je onderstaande stappen echt eens moeten proberen:

1 Neem verantwoordelijkheid
Leer dat het jouw verantwoordelijkheid is om zorg te dragen voor jouw welzijn. En dan niet alleen een pauze nemen als je overprikkeld of doodmoe bent. Nee ontwikkel gezonde gewoontes die ervoor dat jij je elke dag goed voelt. Zorg voor voldoende ontspanning, een goede nachtrust, eet gezond en onthoud dat stress serieus levensgevaarlijk is!

2 Houd vol
Ook als je het druk hebt (juist dan!) moet je je verantwoordelijkheid nemen als het gaat om je welzijn. Mediteer, wandel, ga de natuur in, neem een warm bad, ga sporten, doe alles wat jij moet doen om ervoor te zorgen dat jij je fysiek, mentaal en emotioneel op kunt laden. Plan deze activiteiten dagelijks in, ook al duurt het maar 10 minuten. Je zult zien hoeveel je baat je hiervan hebt.

3 Pas op voor het ‘drukke’ leven
Soms lijkt het alsof je altijd druk moet zijn om erbij te horen. Niemand zegt toch op de vraag wat heb jij vanmiddag gedaan? “Ik heb even lekker een dutje gedaan.” Nee we zijn druk en we zijn bezig. Maar hoe succesvol kunnen we zijn als we gestrest, moe en leeg zijn? We hebben allemaal verantwoordelijkheden en verplichtingen, maar we hebben ook allemaal de mogelijkheid om een stapje terug te doen. Het is niet makkelijk, maar het is ook niet onmogelijk. Laat ‘te druk’ geen excuus zijn voor het leven van prachtige leven.

4 Herken en elimineer energiezuigers
Als je moe of leeg bent na een uitdagende situatie en je merkt dat je energie bijna is verdwenen dan is het belangrijk om te leren hoe jij je energie weer kunt aanvullen. Wat kost je veel energie? Welke gewoontes, relaties of activiteiten zijn eigenlijk niet goed voor je? En waar krijg je juist energie van, waardoor laad je op? Zorg dat je het antwoord op deze krijgt en doe er wat mee.

Onthoud dat het leven kwetsbaar is en dat je dit nooit voor lief moet nemen. Jij bent het waard om goed voor gezorgd te worden, elke dag weer. Voor elke positieve en gezonde keuze die we maken steunen we ons lichaam en geest.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?