Geluk

Nee zeggen is echt niet erg

Geen stress meer

Het woord NEE is voor de meesten van ons een moeilijk woord om uit te spreken. Maar het is wel één van de belangrijkste woorden. Veel mensen zijn pleasers; willen aardig gevonden worden en willen dat andere mensen gelukkig zijn.
En als je vooral bezig bent met wat andere mensen vinden en andere mensen niet voor het hoofd wilt stoten dan is ‘nee’ zeggen moeilijk. Soms doe je dan zelfs dingen voor andere mensen die je eigenlijk helemaal niet wilt doen. Zo kan het zijn dat je opeens hartstikke veel op je bordje hebt liggen en dat je je daardoor nerveus en soms misschien zelfs een beetje depressief voelt. Daarom is het belangrijk om te weten: NEE zeggen is niet erg!

Waarom is het zo moeilijk om nee te zeggen?

  • De meeste van ons zijn pleasers; je wilt dat anderen gelukkig zijn en je vind het heerlijk om anderen gelukkig te maken.
  • We zijn bang voor confrontaties; wanneer je nee zegt komt er misschien een discussie of conflict.
  • We voelen ons schuldig; wanneer je dit niet voor deze persoon doet dan ben ik een slecht persoon.
  • Er kunnen consequenties aan zitten: je bent misschien bang om nee te zeggen tegen extra werk van je leidinggevende omdat je bang bent dat hij/zij anders denkt dat jij je niet genoeg inzet.
  • Bang om afgewezen te worden; als ik dit niet voor iemand doe dan vinden ze me misschien niet meer aardig.
  • Je verantwoordelijk voelen; als ik dit niet doe, wie doet het dan wel?

Wanneer we nooit NEE zeggen kan het zijn dat mensen het als vanzelfsprekend gaan zien dat jij altijd klaar staat. Dat kun je anderen niet kwalijk nemen, want jij bent de gene die deze rol aanneemt. Ook kun je je focus verliezen, wanneer je altijd ja zegt doe je dus van alles tegelijk en is de balans zoek. Als je rekening houdt met iedereen dan vergeet jij jezelf en kom je altijd op de laatste plaats en daar word je niet gelukkiger van.

Maar hoe zeg je nou ‘nee’ tegen mensen? Het is moeilijk en je zult ook niet van de een op de andere dag kunnen veranderen. Maar het is belangrijk om grenzen te stellen. Zorg dat je voor jezelf je grenzen duidelijk stelt. Schrijf ze desnoods op en probeer hier ook aan vast te houden. Probeer te voelen wanneer iemand (of jijzelf) over deze grens heen gaat. Leer luisteren naar je lichaam en neem de tijd om tot je zelf te komen en een antwoord te vormen, niemand verwacht van je dat je direct antwoord geeft.  Naar je lichaam en emoties luisteren is heel belangrijk, probeer in contact te komen met je gevoel en wuif je gevoelens niet weg. Wals er niet overheen want dan doe jij jezelf te kort.

Niemand neemt het persoonlijk op als jij een keer nee zegt, daarom houden mensen echt niet minder van je. Mochten mensen wel gaan sputteren omdat ze gewend zijn dat jij altijd alles wel doet dan is dat prima, ze wennen er vanzelf aan. Om jezelf denken is niet egoïstisch maar juist heel gezond!

Psychcentral