Gezondheid

Naturapolis: goed idee of niet?

Naturapolis: goed idee of niet?

Er is veel om over na te denken bij het uitkiezen van de beste zorgverzekering. De prijs is natuurlijk een belangrijke factor, maar ook waar je terecht kunt voor je zorg. Wil je dat altijd zelf kunnen kiezen, of vind je het belangrijker dat je zorgverzekering zo voordelig mogelijk is? Ga je voor dat laatste, dan is een naturapolis in veel gevallen een goede keuze.

Wat is een naturapolis?
Een naturapolis is een verzekering waarbij de verzekeraar direct jouw kosten aan de zorgverlener betaalt. Die hebben afspraken met elkaar gemaakt over de zorgverlening. Onder andere over de prijs, maar ook over betalingen en kwaliteit. Daarom heb jij er als verzekerde weinig omkijken naar.

Voordelen van een naturapolis
De belangrijkste reden waarom mensen voor een naturapolis kiezen,is de prijs. Door de afspraken tussen de verzekeraar en de zorgverlener is die namelijk vaak lager. Dat betekent dat de zorgpremie die je betaalt dus ook lager uitvalt.

Een ander belangrijk voordeel is dat je zelf geen omkijken hebt naar het betalen van de facturen. De verzekeraar en de zorgverlener regelen dat namelijk onderling. Je hoeft dus geen nota’s voor te schieten en te wachten tot je verzekeraar je declaratie heeft verwerkt.

Zitten er nadelen aan een naturapolis?
Een naturapolis is dus voordelig en bespaart je nogal wat administratie. Maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken. Of dit echt nadelen zijn ligt maar net aan wat je belangrijk vindt.

Zo kun je bij een naturapolis niet zomaar zelf bepalen waar je voor je zorg aanklopt. De verzekeraar vergoedt namelijk alleen kosten die je maakt bij zorgverleners waar zij afspraken mee hebben gemaakt. Dit noemen we de gecontracteerde zorgverleners.

Alternatief voor de naturapolis
Wil je juist wel graag zelf je zorgverleners kiezen? Dan kun je kiezen voor een restituepolis. De prijs daarvan ligt vaak iets hoger, maar je bent helemaal vrij in de keuze van je zorgaanbieders. 

Hou er wel rekening mee dat je in sommige gevallen de nota’s zelf moet voorschieten. Als je genoeg op je bankrekening hebt staan is dat geen probleem. Zit je vaak wat krapper bij kas, dan is het misschien slim om alvast wat geld opzij te zetten als je zorgkosten verwachten.

Dus, een goed idee of niet?
Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Vind je een goede prijs belangrijker dan volledige keuzevrijheid in je zorgaanbieders? Dan past de naturapolis goed bij jouw wensen. Vind je het niet erg om wat meer te betalen en wil je zelf je zorgverleners kiezen. Kijk dan eens naar een restitutiepolis.
Je kan vaak op de websites van verzekeraars checken of zij een contract hebben met jouw arts en ziekenhuis in de buurt. Dan kan je én voordeling een naturalpolis afsluiten én dan weet je ook zeker dat je bij jou in de buurt terrecht kan!