Geluk

Mensen die huilen bij films zijn sterker dan je denkt

Mensen die huilen bij films zijn sterker dan je denkt

Er zijn genoeg mensen die moeten huilen bij films. En dat is niets om je voor te schamen! Want de mensen die dit doen, zijn eigenlijk hartstikke speciaal. Mensen die huilen bij films zijn vaak juist heel sterk en hebben iets wat lang niet iedereen heeft: empathie.

Huilen betekent dat je empathie hebt. En dat is een prachtige, innerlijke kracht. Je bent in staat om je in iemand anders te verplaatsen, iets wat lang niet iedereen kan. Je observeert anderen aandachtig om eigenlijk tot één doel te komen: iemand volledig begrijpen. Dat betekent dat je sterk genoeg bent om bezorgd om anderen te kunnen zijn.

Redenen om te huilen
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 92 procent van de mensen moeten huilen om films. Dit zijn de voornaamste redenen waarom we huilen bij het zien van een film:

Opgaan in het verhaal
Veel mensen kunnen helemaal opgaan in het verhaal of raken geëmotioneerd door het acteerwerk. Dat kan zelfs zo ver gaan dat er emoties loskomen bij het bewonderen van kunst, of dit nou bij een film, theater of kunstwerk is. Dit wordt ook wel het Stendhal Syndrome genoemd, vernoemd naar een Franse acteur.

Je verbonden voelen
Een andere reden waarom mensen huilen bij films, is omdat ze zich verbonden voelen met de personages van het verhaal. Ze zien de wereld door de ogen van de personages en voelen hun vreugde, pijn en angst. Dat gevoel kan zo ver gaan, dat ze het niet alleen voelen, maar hier ook iets aan willen doen. Dit komt vooral door het stofje oxytocine.

Oxytocine wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Dit stofje speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten. In veel situaties zorgt dit er ook voor dat we anderen willen helpen.

Je herkent je in het verhaal
Een derde reden waarom we huilen bij films, is omdat we onszelf in de personages herkennen. Dat betekent ook dat je in staat bent om deze emoties accepteren, onder ogen te zien en ermee kunt dealen. En dat heeft een hoop kracht nodig. Dit betekent ook dat wanneer zij zijn ingestort, hier ook weer sneller uit zullen komen.

Als je huilt bij een film, laat dat alleen maar zien hoe krachtig je eigenlijk bent. Dus: als jij de volgende keer een film zit te kijken, houd die tranen dan vooral niet in. Dat is nergens voor nodig!

ps Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @Herhealth.nl

The Power of Silence