Geluk

Het hebben van een zus maakt je een beter persoon, blijkt uit onderzoek

Het hebben van een zus maakt je een beter persoon, blijkt uit onderzoek

Onderzoek heeft eindelijk aangetoond dat je een beter persoon bent als je een ouder, of jongere zus hebt. Hoera voor alle zussen!

De resultaten van een onderzoek uit 2010 werden geplaatst in The Journal of Family Psychology. Hierbij deden 400 gezinnen met verschillende broers of zussen in de leeftijd van 10-14 jaar deden aan mee. Daaruit bleek al dat het hebben van een zus positieve invloed heeft op de mentale gezondheid van de andere broers of zussen.

Empathie
Uit de resultaten bleek ook dat deze broers en zussen beter waren in het tonen van empathie, communiceren en in het oplossen van problemen. Laura Padilla-Walker, professor in the Universiteit of Family Life, vertelt dat dit eigenlijk komt door de ruzies die broers en zussen kunnen hebben. Als er ruzie is, moeten ze leren om met hun emoties om te gaan. En dat is een cruciaal behendigheid waar je later in je leven veel aan hebt.

Het is niet geheel verrassend dat de meeste meisjes meer praten dan jongens. En dat maken hen ook communicatiever dan hun broer. Als je een zus hebt, is de kans groot dat je ook beter over problemen kunt praten. Maar dat geldt niet alleen voor vrouwen, want de jongens die met zussen zijn opgegroeid kunnen over het algemeen beter met vrouwen communiceren.

Controle over emoties
De onderzoekers kwamen er ook achter dat mensen met een zus beter leren hoe ze ruzies of onenigheden kunnen bijleggen en een betere controle over hun emoties hebben. Dat zijn skills die je als kind al leert, en waar je de rest van je leven veel aan zult hebben.

Een andere interessante ontdekking die tijdens deze studie werd opgemerkt, is dat wanneer de ouders van een gezin zijn overleden, het vaak de zussen zijn die de familie bij elkaar houdt.

Nieuwe studie
Onlangs is er een nieuw onderzoek naar broers en zussen gedaan, waaruit bleek dat niet alleen de oudste kinderen en ouders invloed hebben op hoe we opgroeien. Het blijkt namelijk dat de jongste kinderen hier ook veel invloed op hebben. Zij zorgen er namelijk voor dat de oudere broers of zussen een grotere vorm van empathie ontwikkelen.

Voor dit onderzoek werden 452 tweetallen van broers en zussen, allemaal in de leeftijd van 1,5 – 4 jaar, onderzocht. De onderzoekers zagen dat de jonge kinderen op deze leeftijd al empathie toonden door hun jongere broer of zus.

Ondanks dat je broer(tje) of zus(je) soms ontzettend irritant kan zijn en jullie waarschijnlijk heus wel discussies of ruzies hebben gehad, maken zij jou wel wie je nu bent. En dat is iets waar je best trots op mag zijn!

ps Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @Herhealth.nl

Mystical Raven