Relaties

De meest effectieve manier om emotioneel misbruik te eindigen

De meest effectieve manier om emotioneel misbruik te eindigen

Verbaal geweld is een manier waarop je iemand anders negatief kunt bejegenen door woorden – of juiste stilte – als wapen te gebruiken. Dit kan gebeuren in de vorm van luid schelden, iemand kleineren tot passief agressieve opmerkingen.

Voorbeelden zijn bewust informatie voor het ‘slachtoffer’ achterhouden, bewust gevoelens en gedachtes niet delen, de herinneringen, gedachtes of gevoelens van het slachtoffer in twijfel trekken, het slachtoffer de schuld geven van dingen die buiten zijn of haar controle liggen, iemand uitschelden of iemand een leugenaar, kinderachtig of opportunistisch noemen.

Verbaal geweld komt vaak voor binnen relaties, vriendschappen en tussen ouders en kinderen. Maar het kan ook voorkomen tussen collega’s, familieleden en kennissen. Zelfs vreemden kunnen verbaal geweld tegen elkaar gebruiken.

Om verbaal geweld of misbruik te stoppen heb je bepaalde vaardigheden nodig. Je instinct zegt je om de ander tot inzicht te laten komen. Wanneer iemand jou een leugenaar of kinderachtig noemt, dan is je natuurlijke reactie om de ander ervan te overtuigen dat dit niet klopt. Door dit te doen verwacht je dat de deze persoon iemand is die naar je luistert en die open staat voor jouw argumenten. Maar het feit is dat je een emotioneel misbruiker niet tot reden kan brengen.

De manier op een einde te maken aan verbaal geweld is door het direct te benoemen als het gebeurt. Wanneer iemand jou de schuld geeft van iets waar je niets aan kunt doen, dan moet je de inhoud van wat er is gezegd negeren, het objectief benoemen en kalm aan de ander vragen om dit te stoppen.

Stel dat iemand jou de schuld geeft dat jullie te laat zijn vertrokken en dat jullie hierdoor in een onverwachte file terecht zijn gekomen. In plaats van de ander te overtuigen dat jij ook niet kon weten dat er een file zou staan, is het effectiever om duidelijk te zeggen: “Stop met mij de schuld geven van iets waar ik geen controle over heb.”

Of stel dat iemand jou kinderachtig of een leugenaar noemt. Proberen om de ander ervan te overtuigen dat jij dit niet bent heeft geen effect. Duidelijk zeggen: “Stop met het gebruiken van deze negatieve benamingen voor mij” of “Stop met schelden” is veel krachtiger.

Er zullen ook situaties zijn waarbij het niet succesvol is om de ‘misbruiker’ aan te spreken en als deze kalme benadering niet werkt dan is het slimste wat je kunt jezelf te verwijderen van de situatie. Als iemand bijvoorbeeld tegen je schreeuwt en de ander rustig aanspreken heeft geen zin dan kun je de kamer of ruimte uitlopen.

Door de misbruiker er niet van te overtuigen dat hij of zij geen gelijk heeft en je dus niet meegaat in het gedrag, laat je de ander zien dat hij of zij zich niet rationeel gedraagt en dat jij niet meedoet aan dit gedrag. Sommige misbruikers zullen uiteindelijk leren van deze aanpak, anderen doen dit niet. Als jij herhaaldelijk te maken krijgt met verbaal geweld dan kan het nodig zijn om de relatie tijdelijk of permanent te eindigen. Als dit niet mogelijk is dan kun je proberen om het contact tot het minimum te houden en sowieso proberen om nooit alleen met de ander te zijn.

psychologytoday.com