Geluk

Kunnen honden ‘slechte’ mensen herkennen?

Kunnen honden slechte mensen herkennen?

Online zijn genoeg verhalen te vinden van mensen die beweren dat hun hond de ‘slechte’ mensen eerst doorhadden voordat de persoon dit zelf deed. Maar kan dat eigenlijk wel? Natuurlijk zijn honden bijzondere dieren, en zijn ze goed in dingen aanvoelen. Ze troosten je tenslotte wanneer je verdrietig bent. Maar kunnen ze ook echt slechte mensen herkennen?

Het antwoord is ja. Maar wel tot een zekere hoogte.

Onvriendelijk tegen hun baasje
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat honden het doorhebben wanneer iemand onaardig doet tegen hun baasje. Bij één onderzoek bleek zelfs dat honden terughoudender waren om een snoepje aan te nemen van iemand die hun baasje daarvoor niet hielp bij het openen van een container.

Maar hoe zit het dan met de mensen die een hond nog maar net ontmoet? Kan het beestje dan al direct herkennen of iemand ‘goed’ of ‘slecht’ is? Er zijn verschillende verklaringen voor.

Agressie ruiken
Honden hebben een buitengewoon goede neus – daarom worden ze ook gebruikt bij het opsporen van bijvoorbeeld drugs. Maar wist je dat honden het ook kunnen ruiken wanneer iemands bloedsuikerspiegel plotseling flink daalt en dat ze zelfs kanker kunnen ruiken? Het zou kunnen dat honden ook andere dingen kunnen ruiken bij mensen en op die manier als het ware kunnen ‘ruiken’ wanneer iemand goed of slecht is, of wanneer iemand agressief is.

Als iemand agressief handelt, verandert de chemie van de hersenen op een bepaalde manier die honden kunnen ruiken. Zo kan een hond een potentiële dreiging dus al ruiken voordat je dit zelf hebt waargenomen. Helaas werkt dit niet altijd: psychopaten hebben vrijwel geen emoties, dus zal de chemie in hun hersenen waarschijnlijk niet veranderen. Zo is deze dus ook niet te ruiken door een hond.

Spiegelen
Een andere verklaring is het spiegelen van het gedrag van hun baasje. Omdat honden zo op hun baasje gesteld zijn, kan het zijn dat de hond de reactie van hun baasje reflecteert. Op die manier kan een hond je dus ook beschermen.

Zesde zintuig
De derde verklaring is dat honden mogelijk een zesde zintuig hebben. Hoewel mensen dit ook kunnen hebben, of een onderbuikgevoel, wordt dit gevoel door ons nogal eens genegeerd. Honden gaan daarentegen altijd op hun intuïtie af.

Redenen genoeg om je hond (nog) meer vertrouwen te geven. Als het beestje gek reageert in bepaalde situaties, kan het dus zijn dat je wat scherper moet zijn op de mensen om je heen.

Mystival Raven